Ледената пързалка на Аст-Сервиз е най-голямата в историята на България

...
Ледената пързалка на Аст-Сервиз е най-голямата в историята на България
Коментари Харесай

Новата ледена пързалка: След осем години в Пловдив, по-голяма и в центъра на София

Ледената пързалка на " Аст-Сервиз " е най-голямата в историята на България и ще работи до март Първоначалното създаване коства към милион, а дневният разход е към 30 хиляди лева Столична община не взима наем и даже дава дребна дотация Плановете са следващата година да има нов, по-различен план, в случай че сегашната самодейност е триумф
Декември 1883 година " Падна бездънен сняг. Зимата е много остра, " написа в българския си дневник Констанин Иречек. Чешкият историк с подигравка отбелязва нещо невиждано до тогава в София: ледена пързалка. " Има пързалка (skatenring, както я назовава Батенберг, който я открива) зад Цариградското шосе, устроенa от дипломатите. Там в този момент върви хайлайфът по замръзналото заградено тресавище " написа Иречек, визирайки Ариана.

Декември. Век и половина по-късно. София още веднъж ще може да се похвали с нова ледена забележителност. В Княжеската градина отвори първият мразовит парк в столицата. " Толкова огромна пързалка не е правена в България, " споделя пред " Капитал " Николай Денев, едноличен притежател и шеф на " Аст-Сервиз ", компанията, с която Столична община прави плана. Как се прави

Съоръжението, което публично отвори на 1 декември, е построено по концепция на общината. Проектът е по самодейността " София - европейска столица на спорта ", като бюджетът на фондацията е гласуван от СОС през декември 2021 година, а за ледената пързалка е плануван разход от 25 хиляди лева Във връзка с присъединяване на общината и извършената процедура по избирането на реализатор, " Капитал " зададе няколко въпроса.
Реклама Столична община: Предоставяме повърхност, а компанията влага 1.3 млн. лева.Какво тъкмо е присъединяване на Столична община по отношение на слагането на ледената пързалка? Столичната община дава площта за създаване на Ледения парк.Помага ли общината с финансиране за плана или с други действия?Проектът се осъществя от Фондация " София - европейска столица на спорта " (НПО на общината). Фондацията е осигурила създаване на довеждаща инфраструктура в размер на 45 000 лв. за доставяне на оборудването с вода и електрозахранване.Имало ли е конкурс за компании с оферти за подобен вид обект/дейност?Не е имало питане от страна на други компании за създаване на такова огромно оборудване. Единственото предложение е направено от компанията, която реализира активността. До момента инвестицията, която фирмата-изпълнител е направила в построяването и поддържането на ледения парк, е в размер на 1.3 млн. лева
Това е първият сходен план в София на " Аст-Сервиз ". " Само с цел да се построи, инвестицията е към 500-600 хиляди евро. ", споделя пред " Капитал " предприемачът. Разходите се чака да са по към 30 хиляди лева на ден. " Не плащаме наем, тъй като ще развиваме общински стратегии за образование на деца ", отбелязва Недев, като показва, че стратегиите ще започват по-късно (през януари).
Николай Денев, притежател и шеф на " Аст-сервиз ", пред ледената пързалка в София. Фотограф: Надежда Чипева
Предприемачът не показва и прогнози за облаги, защото " за него това е първа година ", макар че и преди е правил сходни пързалки в други градове. Преглед на финансовия резултат на компанията демонстрира, че за 2021 година компанията е с чиста облага от към 60 хиляди лева при доходи от 933 хиляди лева Компанията се занимава единствено с построяването на ледени пързалки, т.е. бизнесът ѝ е напълно сезонен и има активност към 3 месеца в годината.

" Когато правиш проект, никой не може да ти каже какво тъкмо ще се случи ", споделя Денев, визирайки възходящите цени на тока. " Това си е наш риск. Това мероприятие го вършим със съдействието на общината, която ни оказва помощ с логистика и организация, само че ние една стотинка не сме им търсили " отбелязва предприемачът. Компанията обаче и не заплаща наем на общината.
Реклама
Ледената пързалка ще бъде построена с технологии по австрийски модел. Причината е, че " Аст-Сервиз " е представител на австрийската AST (Advanced sport technologies), която е най-големият производител на ледени пързалки в Европа и поддържа уреди във Виена, Брюксел и други европейски столици. Денев показва, че всяка година австрийската компания изисква чиновниците на " Аст-сервиз " да минават двуседмичен обучителен курс в Австрия. Това е и една от аргументите предприемачът да не се тормози толкоз за сметките за ток.
Леденият парк в Княжеска градина по време на построяването. Фотограф: Велко Ангелов
Софийската компания е вложила в нови машини (под наем), които да употребяват по-малко сила, като се ползват технологиите и нововъведенията на австрийската компания, което постанова и спомагателното образование. Пързалката е направена посредством слагането на тръби, по които тече етиленгликол, течност с по-ниска температура на заледяване от водата.

Течността, която е отровна, само че единствено при усвояване, е безвредна при досег и няма директна заплаха за хората. Химикалът се охлажда от машини, което разрешава замръзване при температури до 18 градуса, като за пръв път ще има тип когенерация, т.е. отделяната топлота от машините ще се употребява за заглаждане на леда. Паркът до март

Пързалката или, както се назовава - леденият парк, е умислен напълно по западен модел. Освен централната площадка, към структурата има и алеи, които обикалят из парка. Навсякъде са окачени светлини, които да придават въодушевление в композиция с тематична музика. За изтощените и позамръзналите има греяно вино, чай, вурстчета и други неща за ядене. Цялото пространство е към 7 хиляди кв. м, а заледената повърхност е малко над 3.5 дка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР