Лечението ще се заплаща от здравната каса според цялостната картина

...
Лечението ще се заплаща от здравната каса според цялостната картина
Коментари Харесай

На преговорите за нов кабинет с Петков и Василев няма вече ”Премиерът разпореди”

Лечението ще се заплаща от здравната каса съгласно цялостната картина на здравето на пациента, а не „ на парче “, както е сега. През юни 2022 година в България може да има една „ пилотна “ болница, в която лекуването да се финансира не по клинични пътеки, а по диагностично свързани групи.

Според Александър Симидчиев от " Демократична България " електронното пациентско досие може да бъде въведено за 100 дни.

Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ се сплотиха към мнението, че лечебните заведения не трябва да са търговски сдружения.

Спор провокира краткосрочната тактика за справяне с пандемията. Формациите не са на едно и също мнение по това дали би трябвало да има обособени лечебни заведения за пациенти с ковид.

Споровете за градежа на АЕЦ " Белене " разделиха обединенията, които договарят за сформиране на ново държавно управление. Българска социалистическа партия стана партията, която най-активно упорства в бъдещото съдружно съглашение да се запише категорично, че централата ще се строи, написа " Дневник ".

Дебатът по тематиката " Енергетика " продължи 5 часа и завърши със заключението, че въпросът за АЕЦ " Белене " ще бъде решен по време на идната среща на водачите на партиите. Там ще бъдат обсъждани тези въпроси, по които партиите не са постигнали единодушие.

По време на разискването на тематиката " Енергетика " партиите стигнаха до разглеждане на минимум 30 оферти, по част от които също няма единодушие.

Формациите направиха общ извод за това, че България ще има нови нуклеарни мощности, само че се разминаха в съответните стъпки, посредством които това да бъде реализирано. Според Асен Василев от " Продължаваме промяната " (ПП) България " в нито един интервал няма да остане без нуклеарна мощ ". Партиите не реализираха единодушие по това дали в бъдещото съдружно съглашение да се впише съответно дали става дума за нови мощности в АЕЦ " Козлодуй ", в АЕЦ " Белене " или текстът би трябвало да остане на този стадий без експлицитни разяснения.

Българска социалистическа партия изиска нов Закон за придвижването по пътищата, както и смяна в методиката за образование на водачите по време на договарянията с „ Продължаваме промяната “ (ПП), „ ИТН “ (ИТН) и „ Демократична България “ (ДБ) по бранш „ Транспорт “. Експертът от партията Крум Дончев настоя също одит на съществуващата пътна инфраструктура, както и прехвърлянето на Агенция „ Пътна инфраструктура “ към Министерството на превоза.

От Има Такъв Народ желаеха основаването на обединен орган, който да се грижи за пътната маркировка. От партията желаеха и търсене на законови промени, които да ускорят отчуждаването на парцели, проектирането и строителството на автомагистрала „ Хемус “.

От Демократична България желаеха нови стандарти в поддръжката на пътната инфраструктура, както и въвеждането на електронни системи при ръководството на трафика и взимането на решения. Заедно с това представителите на обединението желаеха и довършването на огромните инфраструктурни обекти и свързването на всички основни пътни артерии в страната.

От „ Демократична България “ заложиха на пет основни неща по отношение на дейностите в сектор правораздаване. Това са самостоятелен съд, обезпечен посредством промяна във Висшия правосъден съвет, което ще разреши и прокуратурата да стане ефикасна, транспарантна и да предстои на надзор. От партията желаеха и промени в регулаторните органи, въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба и други.

Има Такъв Народ подчертаваха върху ограниченията в областта на правораздаването, които могат да се осъществят с нормално болшинство. От партията също подчертаваха над евентуалните промени, свързани с Висшия правосъден съвет (ВСС). Вместо промени в конституцията те считат, че силата на партиите би трябвало да се насочи към промени в Закона за правосъдната власт. Ива Митева сподели, че е съперник на премахването напълно на партийната квота във Висш съдебен съвет, тъй като това ще капсулира системата.

„ Бих се радвал основният прокурор, като създадем в този момент съдружно болшинство, да си даде самичък оставката, с цел да не се занимаваме с него. Този проблем да се свърши от единствено себе си. Надявам се, че и той гледа сега “, сподели един от водачите на „ Продължаваме промяната “, Кирил Петков.

" Продължаваме Промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " реализираха единодушие по някои енергийни тематики по време на полемиките за съдружно съглашение за бъдещо държавно управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Съгласие има по разширението на обсега на енергийните помощи, одит на държавните енергийни сдружения, проект за превъзмогване на енергийната беднотия и довеждане докрай на

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков сподели по време на полемиката на тематика " Икономика " сред политическата групировка и Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", че откъм политики и визия за България има голямо единогласие по доста от обсъжданите тематики и ограничения.

Сред допирните точки сред обединенията Петков посочи намаляването на административната тежест, превъзмогването на следствията от рецесията поради пандемията посредством ускорение на имунизацията по либерален метод, потребление на капацитета на индустриалните зони с функционалност на предприятия, които могат да докарат добавена стойност, обвързване на науката и бизнеса с ясни тласъци за тази цел.

Общо 18 са тематиките, които са на масата на договарянията. Във всяка една са поканени да вземат участие по трима специалисти от Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ".

Във всяка една от полемиките взе участие по един от водачите на " Продължаваме промяната " Кирил Петков и Асен Василев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР