Латвийско момиченце, а не Алла Пугачова е първата изпълнителка, пяла

...
Латвийско момиченце, а не Алла Пугачова е първата изпълнителка, пяла
Коментари Харесай

Хит №1 на Алла Пугачова не е неин, не искала песента за милиона рози - slava.bg

Латвийско момиченце, а не Алла Пугачова е първата изпълнителка, пяла на мелодията, която целия свят познава като Милион алльiх роз - младите българи я знаят от наложителния репертоар на пиано-баровете, когато работеха. И за която композиторът Раймонд Паулс наскоро получи Ордена на слънцето - висшата премия на Япония от императора, който е и обожател на песента, изключително известна сега в страната.
Когато за първи път предлага чуваната единствено на непопулярния латвийски език, по тази причина незнайна даже в тогавашния Съюз на съветските социалистически републики детска песничка на Пугачова, чиято звезда изгрява преди 45 години на нашия фестивал Златният Орфей на Слънчев бряг с Арлекино на Емил Димитров, примадоната отхвърля концепцията. Мелодията й се вижда обикновена. Дори поднесена на съветски език със стиховете на огромния стихотворец Андрей Вознесенски - огромен, огромен, само че има едно неприятно повтаряне в текста, не я сграбчва. Едва я убеждават да я запише, освен това премиерата става за стратегия на Чешката телевизия - по това време "братските " соц.медии вършат доста копродукции, както изписва през днешния ден съветският Първи канал.
Историята въпреки всичко е с по-добър за звездата край от разигралата се по същото време с Italiano Vero, която Тото Котуньо предлага на Адриано Челентано, изпял други шлагери по музика на композитора, също като Жо Дасен. "Що за дивотия ", споделя актьорът. А Тото взема решение самичък да си я пее, като за застраховка въпреки всичко се опитва първо на концерт за италианските емигранти в Канада. Те я харесват. Записва я публично. Дебют му е като артист. И от този момент съвсем 4 десетилетия тя му носи милиони и милиони, само че не рози, а евро.
Алла се оказва по-далновидна и трансформира детската песничка в своя максимален и типичен шлагер.
Паулс споделя и други смешни истории с негови паметни части. Негов типичен шлагер, чудесно прочут в България, е Вернисаж. Песента, както композиторът признава в този момент за 85-ия си рожден ден, е подигравка на Феличита на Ал Бано и Ромина Пауър, която през 1982 година остава втора на фестивала в Сан Ремо, само че и до момента е най-големият шлагер на италианския дует.
Латвиецът към този момент се е изпокарал с Алла Пугачова и е почнал да написа шлагер след шлагер за лансираната от него северна хубавица Лайма Вайкуле. Ледената кралица е смесена в дуета с огнения и явно нетрадиционен ориентационно Валери Леонтиев, с цел да бъде майтапът цялостен. Нашега обаче, един път показана по малкия екран, песента става цялостен шлагер и до през днешния ден е визитна картичка и за двамата реализатори.
Един от другите диаманти на Паулс с Алла Пугачова е Маестро, поради чиято екранна версия в новогодишна стратегия на руската телевизия през 1981 година потегля клюката, че са двойка в живота.
"Влюбеният " взор на композитора пред камерите, както той изяснява, е плод на терзание, само че не сантиментално.
"Имах прескъп билет за влака, по всичко личеше, че ще го изпусна, а толкоз желаех да се прибера на мира вкъщи след целия звук и суматоха на Москва. Алла се правеше на звезда, записът се проточваше, нямах нерви....Все отново се получи знамение и със страховито препускане с някакви галактически скорости по трасето от студиото до гарата, съумях да се класирам в последната секунда и наред да си дойде в Рига ", разправя той.

Оригиналното осъществяване на "Миллион альiх роз " може да видите
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР