Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс каза пред Bloomberg TV,

...
Латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс каза пред Bloomberg TV,
Коментари Харесай

Има разлика меду член 4 и член 5 на НАТО frognews.bg

Латвийският министър на защитата Артис Пабрикс сподели пред Bloomberg TV, че страната му ще поддържа Полша в тази стъпка, добавяйки, че Алиансът би трябвало да организира сериозна полемика по отношение на своите системи за противовъздушна защита.

След като член 4 бъде задействан и въпросът бъде разискван сред съдружниците, това може евентуално да докара до взаимно решение или деяние от името на НАТО. Тази стъпка се е случвала няколко пъти в историята на Алианса, най-често произлизаща от претенции, отправени от Турция. През 2012 година НАТО удовлетвори настояването на Турция за разполагане на ракети Patriot след срещи със съдружниците по член 4 за разискване на сирийската военна активност на нейната граница. Последният път, когато член 4 беше употребен беше през февруари от група източни страни членки, откакто Русия нахлу в Украйна.

Член 5 е крайъгълният камък на Алианса и закрепва правилото на НАТО за групова защита - офанзива против един член е офанзива против всички. Той би трябвало да бъде издигнат от страна членка, която твърди, че е под директна офанзива - оценка, която по-късно би трябвало да бъде единомислещо утвърдена от всички съдружници, с цел да се позове на член 5.

Веднъж публично разгласен, всички членове оказват помощ на атакувания съдружник, в това число с въоръжени сили.

От основаването си след Втората международна война този инструмент е употребен единствено един път: преди 21 години, когато НАТО излезе с изказване, че Съединени американски щати ще имат поддръжката на съдружниците от НАТО, в случай че подхващат военни дейности против тези, които считат за виновни за офанзивите против Световния търговски център и Пентагона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР