Латвийските граничари съобщават за случаи, в които беларуските власти са

...
Латвийските граничари съобщават за случаи, в които беларуските власти са
Коментари Харесай

Латвия: Лукашенко се опитва да въоръжи мигрантите срещу нашите граничари

Латвийските граничари оповестяват за случаи, в които беларуските управляващи са предложили огнестрелно оръжие на незаконни мигранти, които възнамеряват да преминат границата сред Беларус и Латвия, заяви Гунтис Пуяц, шеф на държавната гранична защита, пред изданието „ LETA “.


„ Освен това службите на беларуския режим се пробват да инструктират мигрантите по какъв начин да се оправят с латвийските граничари, в случай че те се опитат да им попречат да преминат границата “, сподели Пуяц.

Осъзнавайки обаче, че нещо съществено не е наред, мигрантите отказали да употребяват оръжията.

През последните месеци няма произшествия, свързани с потребление на огнестрелно оръжие против латвийски граничари, макар че такива са регистрирани в края на предходната година.

" Разбира се, сходни произшествия усилват рисковете за сигурността и могат да ескалират до престрелки ", счита началникът на гранична защита.

Пуяц сподели добави, че има известия за беларуски военнослужещи, въоръжени с оръжия като картечници и снайперски пушки, което не е типично съоръжение на граничарите.


„ С оглед на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, която ще се организира след месец {11-12 юли), съществува риск от още по-голям напън, " най-вече върху Латвия, само че натискът може да се усили и върху района като цяло ", предизвести Пуяц.

" Това значи освен имигранти, само че и други типове офанзиви против Латвия, като да вземем за пример хакерски атаки ", посочи той.

Латвийските управляващи считат опитите за трафик на жители на трети страни през границите на страните - членки на Европейски Съюз, Латвия, Латвия и Полша за способи на хибридна война, употребявани от беларуския режим на Александър Лукашенко за дестабилизиране на Европа.

По данни на Държавната гранична защита до 8 юни 2023 година на 3793 лица е било попречено да преминат в Латвия от Беларус. На 187 лица е било позволено да влязат в страната по филантропични аргументи. Това демонстрира възходящ напън върху латвийската граница, защото през цялата 2022 година граничната защита е предотвратила 5 286 опита за нелегално прекосяване на границата, като 217 лица са били позволени да преминат по филантропични аргументи.

Латвийските общини Лудза и Краслава, както и град Даугавпилс, ситуиран в югоизточната част на страната покрай границата с Беларус, се намират в изключително състояние от 10 август 2021 година То е удължавано неведнъж, като последното удължение завърши на 10 август 2023 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР