Латвийската евродепутатка Татяна Жданока работи за руската Федерална служгба за

...
Латвийската евродепутатка Татяна Жданока работи за руската Федерална служгба за
Коментари Харесай

Уличиха латвийска евродепутатка като руски агент

Латвийската евродепутатка Татяна Жданока работи за съветската Федерална служгба за сигурност (ФСБ) най-малко от 2004 година

Това разкрива изданието „ Инсайдър “. Един от тримата създатели на е българският проверяващ публицист Христо Грозев. 

Връзките на Татяна Жданока с ФСБ са разкрити, откакто публицистите съумели да обхванат в персоналната й преписка по електронната поща.

Тя е етническа рускиня и семейството й на съветски език е Жданок. Още от времето на Съюз на съветските социалистически републики е член на компартията (КПСС), а в края на комунизма се опълчва на независимостта на Латвия.

Не е ясно дали Татяна Жданока е вербувана от службите на Кремъл преди или след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Но през 2005 година тя към този момент води усилена преписка с надзорника си – Дмитрий Галдей от ръководството на ФСБ в Санкт Петербург.

Година по-рано етническата рускиня е определена за евродепутат и сега привършва четвъртия си мандат в Европейския парламент. Тя е от групата на самостоятелните депутати и съставлява Руския съюз на Латвия (РСЛ). В балтийската република тя няма право да бъде избирана заради предишното й като член на компартията.

През 2005 година естонската Служба за вътрешна сигурност разгласи, че партията РЛС в Латвия е прикритие на ФСБ.

Ако се съди по огласената преписка, Татяна Жданока постоянно се е срещала с Дмитрий Гладей в Москва и на разнообразни места в Европа. Същевременно в писма тя го уведомила за активността си като евродепутат.

Жданока провела спор в Европейския парламент, отдаден на митингите против демонтирането на монумент на руски боец в Естония. В Латвия тя стартирала радиопредаването „ Часът на съветското учебно заведение “. Депутатката подготвила в Европейския парламент в Страсбург изложбата „ Руснаците в Латвия “, на която показала етническите руснаци в страната като радикално население.

През 2010 година Жданока уведомила Гладей за подготовка за отбелязването на Деня на успеха – 9 май, в Латвия. В това писмо тя молила настойника си да й обезпечи в допълнение финансиране от 6000 $, които да получи като уредник на проявата в качеството на евродепутат. Част от парите били предопределени за закупуване на георгиевски ленти.

Жданока работила за Гладей до 2013 година Тогава съветският началник почнал да препраща докладите на депутатката на различен адрес и й показал, само че единствено виртуално, човек на име Сергей Красин. Оттогава тя се регистрира на Красин.

С Жданока работил още един чиновник на ФСБ. Става дума Сергей Середенко, самообявил се за „ омбудсман на Естония по правата на индивида “. Властите в Талин са го осъдили на 5 години и половина затвор за антидържавна активност.

Един от началниците на Середенко бил сътрудник на ФСБ на име Артьом Куреев. През 2014 година Жданока подала в белгийското посолство в Москва молба Куреев да получи виза, с цел да посети Европейския парламент. Това станало по-малко от месец след съветската анексия на Крим. Така Татяна Жданока освен се отчитала на надзорниците си от ФСБ, само че и употребила статута си на евродепутат, с цел да им оказва помощ да влязат на територията на Европейски Съюз.

След нахлуването в Крим Жданока отпътувала за полуострова, където била интернационален наблюдаващ на непризнатия от Европейски Съюз референдум за присъединението на полуострова към Русия.

Две години по-късно тя пътувала до Сирия и се срещала с диктатора Башар Асад. По това време съветските войски към този момент са влезнали в арабската република по молба на режима в Дамаск. Европейският парламент отказал да заплати пътуването на Жданока, защото Асад и неговото обграждане били глобени от Европейски Съюз.

Не е изненада, че през март 2022 г Татяна Жданока е била един от едвам 13-те евродепутати, дали своят вот срещу осъждането на пълномащабното навлизане на Русия в Украйна, отбелязва „ Инсайдър “. Заради опълчването си тя бе изгонена от парламентарната група на " Зелените " /Европейски свободен алианс (ЕСА), известна като една от проевропейските сили в Екологичен потенциал.

В Екологичен потенциал Жданока непрекъснато води акция, фокусирана върху изказванията й, че Латвия преследва съветския език. През 2015 година тя взела участие в демонстрация на учредената в Белгия организация „ Латвия без нацизъм “ - тя е съучредител на групата. Според Нормундс Межвиетс – шефа на латвийските служби, Кремъл е финансирал организацията с 25 000 $.

Материалът на „ Инсайдър “ е написан благодарение на изданията „ Делфи Естония “, Re: Baltica от Латвия и шведския вестник „ Експресен “.

„ Председателят на Екологичен потенциал Роберта Мецола е взела насериозно информацията в материала и е отнесла случая до Консултативния комитет за Кодекса на държание. Това значи, че е почнало следствие в Парламента. Тя ще сложи въпроса и пред Конференцията на ръководителите на Екологичен потенциал “, разяснява обявата Юри Лаас, представителят на Мецола.

Собствено следствие е почнал и Европейският свободен алианс (ЕСА), към който Жданока принадлежеше до 2022 година

Самата Татяна Жданока отхвърли обвиняванията по отношение на съветските служби.

„ Никога не съм била обвързвана с ФСБ, за разлика от редица добре известни фигури в Латвия, и не съм сътрудничала с никакви други разследващи служби “, съобщи тя във видео на съветски език, оповестено в профила й във фейсбук.


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР