Преди повече от седмица Украйна спря консулските услуги за свои

...
Преди повече от седмица Украйна спря консулските услуги за свои
Коментари Харесай

Киев спря консулските услуги за мъжете, живеещи извън Украйна

Преди повече от седмица Украйна спря консулските услуги за свои жители, които са във военна възраст. Мярката би трябвало да важи до 18 май.

Властта насочи рецензии към украинците в чужбина, които „ чакат да получат помощ от страната, без да ѝ оказват помощ да се бори за оцеляване във войната против Русия “.

Стотици хиляди украински мъже на военна възраст живеят в чужбина, което слага Украйна пред изострен дефицит на войски против по-голям, по-добре оборудван зложелател.

Украйна одобри предходната седмица закон, който преразглежда метода, по който активизира цивилни мъже във въоръжените сили, с цел да направи процеса по-ефективен. Според военни анализатори това е основно предизвикателство, в случай че желае да устои против настъпващите съветски войски.

„ Как наподобява – мъж в наборна възраст отива в чужбина, демонстрира на страната си, че не го е грижа за нейното оцеляване, а по-късно желае да получава услуги от тази страна “, написа в обществените мрежи външният министър Дмитро Кулеба.

„ Така не става. Страната ни е във война. Престоят в чужбина не освобождава жителите от отговорностите им към родината “, добавя той.

Около 4,3 милиона украинци живеят в страните от Европейския съюз към януари 2024 година, от които към 860 000 са пълнолетни мъже, пресмята базата данни на Евростат.

Спирането на консулските услуги значи, че мъжете на военна възраст, които в този момент живеят отвън Украйна, няма да могат да възобновят изтичащите си паспорти, да получат нови или да им бъдат издавани публични документи като свидетелства за брак.

Настоящата мярка ще остане в действие до влизането в действие на закона за мобилизацията и наредбите към него на 18 май, оповестиха от външното министерство. Според него всички мъже, годни за работа, ще би трябвало да се явят в наборните служби, с цел да актуализират документите си, отдалечено или персонално в границите на 60 дни, написа Ройтерс.

Ако не го създадат, мъжете украинците в страните от Европейски Съюз, които се нуждаят от нови документи, няма да могат получат консулски услуги. Преустановяването на консулските услуги не важи за хора, които към този момент имат позволение да минават границата.

Украйна наложи военно състояние при започване на широкомащабната война, като забрани на мъже на възраст от 18 до 60 години да пътуват в чужбина без особено позволение и стартира непрекъсната готовност на цивилни мъже във въоръжените сили.

А какво мислят украинските мъже за измененията?

Украинец, живеещ във Варшава, който пожелава анонимност, счита, че преустановяването на консулските услуги ще отблъсне жителите, лоялни към Киев.

Друг украинец, 21-годишният Анатолий Незгодюк, който учи в Канада, сподели:

„ Много добре разбирам, че в страната ни има война, тъй че не мога да нарека този ход чудноват, противозаконен или погрешен. В прочут смисъл това ме отдалечава от формалното посланичество на Украйна в чужбина “, уточни Незгодюк.

„ Това решение е чисто политическо “, разяснява пред Le Monde Владимир Довхан, компютърен академик във Варшава. Той идва в Полша със брачната половинка и щерка си на 23 февруари 2022 година - в навечерието на съветската инвазия. Украинецът счита, че това няма да върне украинците, живеещи в Полша.

„ Дъщеря ми към този момент приказва полски и се усеща тук като вкъщи си. Що се отнася до мен, аз сътворих собствен личен бизнес тук “, показва Довхан.

„ Всички усетихме по какъв начин земята беше изтръгната отдолу под нас и по какъв начин Украйна към този момент не желае да ни поддържа “, сподели Александър, 42-годишен мъж от Киев, който живее в Австрия отпреди войната.

Александър се съгласява да приказва пред Washington Post при изискване, че бъде разпознат единствено с дребното си име, тъй като се опасяваше да бъде мобилизиран или да се сблъска с други последици.
„ Не се опасявам от това да умра. Страхувам се да не бъде хванат и малтретиран “, добавя той.

38-годишният Андрий, който живее в Полша, сподели, че съгласно него украинското държавно управление работи внезапно. „ Чувствам, че страната, която обичам и оценявам, се държи като неузрял, афектиран младеж “, сподели Андрий.

Някои от запитаните споделят, че се усещат предадени, до момента в който други споделиха, че се опасяват, че украинското държавно управление може да прибегне до още по-драконовски ограничения за попълване на военните редици – евентуално като принуди мъжете, живеещи отвън страната, да се върнат в Украйна.

Има и такива, които схващат позицията на държавното управление. 35-годишният Савелий, който живее в Лондон, счита, че държавното управление е било насила да избира от набор от неприятни благоприятни условия.

„ Част от това е обвързвано с възобновяване на някакъв баланс “, сподели Савелий.

„ Несправедливо е мъжете в Украйна да живеят по този начин сега. Имам възприятието, че ние, мъжете, които живеем отвън страната, имаме повече привилегии и свободи “, добави той.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР