Германия обвини Русия в мащабна кампания за кибератаки срещу цели

...
Германия обвини Русия в мащабна кампания за кибератаки срещу цели
Коментари Харесай

Германия и Чехия обвиняват Русия в кибершпионаж

Германия упрекна Русия в огромна акция за хакерски атаки против цели на Берлин, съобщи Ройтерс. Според немските управляващи акцията е почнала още през 2022 година, а зад нея стои военното разузнаване на Москва. В същия ден сходни обвинявания към Русия насочи и Чехия. Твърденията идват, откакто през март тази година аудиозапис на онлайн диалог сред висши военни чиновници на Германия изтече в съветски медии. Този пробив в сигурността на Германия още повече ускори напрежението сред западните сили и Русия.
 
В петък немското външно министерство привика настоящия представител на съветското посолство в страната. " Ние и нашите сътрудници няма да толерираме тези хакерски атаки и ще използваме целия набор от ограничения за попречване, въздържане и реагиране на агресивното държание на Русия в киберпространството ", сподели представител на министерството, представен от Ройтерс.
 
До момента съветското посолство не е коментирало случая, предава организацията. В предишното Русия е отричала изказванията на западните държавни управления за хакерски атаки от нейна страна.
 
Какво споделя Германия
Атаките от 2022 година, когато Русия стартира пълномащабната си инвазия против Украйна, са били ориентирани към ръководещите от Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Хакерски офанзиви е имало и против логистичния, отбранителния, аерокосмическия и айти бранша в Германия, се споделя в изказване на вътрешното министерство.
 
Министерството съобщи, че хакерската група APT 28, която е свързвана с съветското военно разузнаване, е употребила незнайна по това време накърнимост в  Microsoft Outlook, с цел да компрометира имейл сметки и да получи достъп до информация. Говорител на немското министерство на вътрешните работи съобщи, че " пропуските в сигурността би трябвало да бъдат затворени ".
 
Какво споделя Чехия
Чешки институции също са били обект на хакерски офанзиви като част от хипотетичната акция на Русия за кибершпионаж, заяви външното министерство на страната в петък. " Някои чешки институции са взети под прицел от 2023 година насам от хакерите, възползвали се от непозната накърнимост до момента в Microsoft Outlook ", се споделя в известие на чешкото министерство, представено от Агенция Франс Прес.
 
Какви са ограниченията против хипотетичните хакерски атаки
Международна интервенция от януари тази година, ръководена от американското Федерално бюро за следствие (ФБР), е попречила компрометираните при хакерските офанзиви устройства да бъдат употребявани за шпионски интервенции, оповестиха от немското вътрешно министерство.
 
" Руските хакерски атаки са опасност за нашата народна власт, на която ние уверено противодействаме ", сподели вътрешната министърка на Германия Нанси Фезер и добави, че страната ѝ работи за по-добра киберсигурност дружно с Европейския съюз (ЕС) и НАТО.
 
Тя сподели още, че е изключително значимо да се противодейства на сходни офанзиви от Русия преди изборите за Европейски парламент (ЕП) през юни тази година.
Хакерската група АРТ 28 е дейна в международен мащаб най-малко от 2004 година, най-вече в региона на кибершпионажа. Според вътрешната разследваща организация на Германия тя стои зад едни от най-опасните хакерски атаки в света.
 
През януари тази година софтуерният колос  Microsoft заяви, че съветска хакерска група, спонсорирана от Москва, е атакувала корпоративните му системи и е проникнала в основни имейл сметки на компанията. Тогава от  Microsoft означиха, че офанзивата не е обвързвана с накърнимост в продуктите или услугите на компанията.
 
Това се случи няколко месеца откакто отчет на корпорацията сподели, че съветски хакери са правили " стратегически шпионаж " против държавни управления, компании и организации в 42 страни, които поддържат Украйна в защитата ѝ против Русия от началото на войната през февруари 2022 г.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР