Латвийската евродепутатка Татяна Жданок, заподозряна в сътрудничество с руските служби

...
Латвийската евродепутатка Татяна Жданок, заподозряна в сътрудничество с руските служби
Коментари Харесай

Европарламентът глоби депутатка от Латвия, заподозряна в руски шпионаж. Тя не обжалва

Латвийската евродепутатка Татяна Жданок , обвинена в съдействие с съветските служби за сигурност, няма да получи парите си за 5 дни на обща стойност 1750 евро .

Глобата ѝ е наложена за нарушение на Кодекса за държание на членовете на Европейския парламент (ЕП) , сподели председателката му Роберта Мецола . Жданок не е обжалвала наказването, тъй че решението е дефинитивно, добави Мецола. На евродепутатката също по този начин е неразрешено да съставлява Екологичен потенциал в разнообразни конгреси.

Новината идва на фона на на държавната работа за сигурност на Латвия против Жданок. То е обвързвано с хипотетичното ѝ съдействие с съветските служби за сигурност (ФСБ).

В края на януари 2023 година проверяващите уеб сайтове Bellingcat и разгласиха следствие, учредено на данни от изтекла имейл преписка на Жданок.

Авторите на следствието настояват, че Жданок е поддържала дейна преписка с съветски жители и най-малко от 2004 година е докладвала за активността си на офицери от Пета работа на ФСБ. През същата година тя става член на Екологичен потенциал.

Жданок отхвърля обвиняванията в съдействие с съветските служби за сигурност, само че не отхвърля достоверността на кореспонденцията. Тя също по този начин означи, че хакването на персонални имейли без позволение на правоприлагащите органи е кражба на идентичност.

Мандатът на Жданок като евродепутат изтича тази година. По-рано тя беше изключена от европейската секта на Зелените, откакто отхвърли да осъди нашествието на Русия в Украйна. Жданок сподели, че " няма да бъде сплашена " и добави, че е " директно обвързване на един политик " да поддържа контакти с хората.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР