Латвия възнамерява да защитава границите си, като се координира с

...
Латвия възнамерява да защитава границите си, като се координира с
Коментари Харесай

Латвия защитава границите си с НАТО и ЕС

Латвия има намерение да пази границите си, като се координира с НАТО и Европейския съюз. Това заяви в неделя министърът на външните работи на Балтийската република Едгарс Ринкевич.

" Ситуацията на полско-белоруската граница е рискова. Латвия показва взаимност и поддръжка към нашите полски другари и съдружници. Работим върху взаимни и координирани дейности в границите на НАТО и Европейски Съюз, с цел да предотвратим опасност за нас и нашите съдружници ". Това написа външният министър в " Туитър ".
 Полша се готви за огромна атака на въоръжени мигранти от Беларус довечера
Полша се готви за огромна атака на въоръжени мигранти от Беларус довечера

Беларуски сили давали на мигрантите указания, съоръжение и оръжия

Латвия през лятото се сблъска с казуса с незаконната миграция от територията на Беларус. От 10 август са потушени опити на 2273 души за нелегално прекосяване на границата, а от началото на годината са арестувани 414 души.

Правителството на Латвия вкара изключително състояние на границата от 11 август до 10 ноември, с цел да даде опция на граничните чиновници да експулсират мигранти назад в Беларус и по-късно го удължи до 10 февруари 2022 година Граничните чиновници са подкрепяни от армията на латвийската държавна полиция и батальон на специфичните сили.

НАТО би трябвало да предприеме " съответни стъпки " за разрешаване на рецесията с мигрантите на границата с Беларус. като добави, че Полша, Литва и Латвия могат да изискат съвещания според член 4 от контракта за алианса.
 Латвия удължава изключителното състояние по границата с Беларус
Латвия удължава изключителното състояние по границата с Беларус

Заради засиления напор на мигранти

Европейски Съюз упреква Минск в организирането на рецесията, с цел да окаже напън върху блока поради наложените от него наказания, само че Беларус неведнъж отхвърли това. Някои страни в района предизвестиха, че опълчването може да ескалира във боен спор.

Руският президент Владимир Путин, основен покровител на президента на Беларус Александър Лукашенко,

Моравецки посочи, че водачите на Европейски Съюз ще обсъдят спомагателни наказания против Беларус. " Със сигурност ще обсъдим по-нататъшни наказания, в това число цялостното затваряне на границата ", означи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР