Латинска Америка се е насочила по пътя на САЩ: наред

...
Латинска Америка се е насочила по пътя на САЩ: наред
Коментари Харесай

Синтетични дроги тровят Латинска Америка


Латинска Америка се е насочила по пътя на Съединени американски щати: наред с кокаина и марихуаната се употребяват от ден на ден синтетични дроги като фентанил. Той се създава бързо и на ниска цена, и е новият шлагер на мексиканските наркокартели.

Мексиканските картели създават в секрети лаборатории от ден на ден синтетични дроги като кристал мет за пазара в Латинска Америка

В началото на февруари тази година в Буенос Айрес бяха приети в болница доста пациенти с заплаха за живота след потреблението на разводнен кокоин. 24-ма души починаха. Аржентинските управляващи бяха принудени да насочат апел в медиите и предизвестиха всички, които неотдавна са купили кокаин, никога да не го одобряват. Впоследствие бе открито, че кокаинът бил разбъркан с различен опиат - карфентанил.
Редакцията предлага
Карфентанилът, производно на мощния синтетичен опиоид фентанил, нормално се употребява за упояването на огромни диви животни, като да вземем за пример слонове. Само два мг или няколко зрънца от него са задоволителни да убият човек.

Самият фентанил е " единствено " 50 пъти по-силен от хероина и 100 пъти по-силен от морфина. През последните години синтетичният опиат се трансформира в извънредно рентабилен експортен артикул за мексиканските наркокартели.

Евтино произвеждане, огромни облаги

Една от аргументите е, че производството на фентанил е доста по-евтино от това на обичайните опиати. Публикации в мексиканските медии настояват, че фамозният наркокартел " Синалоа " сега прави по-големи облаги от фентанила, в сравнение с от кокаина или други опиати.

В началото на юли мексикански бойци конфискуваха рекордните 543 кг фентанил в град Кулиакан. " Това е най-голямата конфискация на този гибелен опиат в историята на Мексико ", разгласи след интервенцията заместник-министърът на публичната сигурност Рикардо Мехия.

През май Мехия изясни за какво фентанилът е толкоз рентабилен за мексиканските наркокартели. Производството на един кг лишава единствено два часа. В Мексико това количество от дрогата би стигнало до междинна цена от 5000 $, до момента в който в американските градове като Лос Анджелис би се продавало за 200 хиляди $.

Мексико става все по-голям пазар

На фона на, която единствено през 2021-а година взе живота на над 107 хиляди души, президентите на Мексико и - Мануел Лопес Обрадор и - също се заеха с казуса. На срещата си във Вашингтон на 13-и юли те се договориха да усилят и съдействието си в битката против синтетичните опиати.

Междувременно. Между 2013-а и 2020-а година лекуваните за приложимост на синтетични опиати в Мексико са се нараснали с 218 % - както разкрива последният Световен отчет за опиатите на Организация на обединените нации.

През февруари над 50 души постъпиха в болница в Буенос Айрес след потреблението на разводнен кокаин

" Мексико е единствената страна на американския континент, в която стимулантите от амфетаминов вид са се трансформирали в съществена причина за здравословни проблеми, изискващи лекуване. " Това съобщи София Диас, координатор за страната в Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността (UNODC).

Наркотици и коронавирус

Нарастването на използването на синтетични опиати в Мексико е удивително на континент, който, съгласно Службата на Организация на обединените нации за опиатите и престъпността, е доминиран от канабиса и кокаина. Марихуаната е най-популярният опиат в Аржентина, Колумбия, Перу, Венецуела и съвсем цяла Централна Америка..

Производството и търговията със синтетични опиати в Латинска Америка се усилват доста по-бързо от тези на естествените опиати, означи още Диас. Доклад на мексиканското министерство на опазването на здравето от януари 2022-а година удостоверява оценката ѝ. В документа се установи, че използването на опиати в Мексико се е нараснала с 22 % сред 2010-а и 2019-а година, а пандемията в допълнение е задълбочила казуса.

Няколко мексикански институции са създали изследване, обхванало 55 хиляди младежи. Учените стигат до извода, че коронавирусът и произлизащите от него меланхолия и тревога са подтикнали младежите да употребяват повече опиати. Употребата на опиати и марихуана измежду младежите в Мексико е повишена с 18 до 21 на 100 по време на пандемията.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР