«Пореден развой на онази спирала, която се развива пред очите

...
«Пореден развой на онази спирала, която се развива пред очите
Коментари Харесай

В Руската Православна Църква са загрижени за съдбата на християнските светини в Косово

«Пореден процес на онази серпантина, която се развива пред очите ни и води до трагични последици за сръбското население в Косово, за Сръбската Православна Църква и изобщо за Сърбия», - по този начин митрополит Иларион оцени новата ескалация на спора в Косово. В края на септември полицията на самопровъзгласилата се република отхвърли да пропуща на своя територия превоз със сръбски регистрационни знаци, което предизвика акции на митинги на сърбите, живеещи в Косово.

В ефира на телевизионното предаване «Цъквата и светът» («Церковь и мир») ръководителят на ОВЦС описа за пътуванията си в Косово и Метохия: «Аз с очите си видях до какви чудовищни последици докара въоръженото опълчване: видях разрушени църкви, оставени от сърбите обитаеми пунктове; чух доста истории за това, по какъв начин почтени хора са погинали от ръцете на косовски албанци. Но всички тези истории подробно се премълчават на Запад. Западът е избрал Косово за воин, а Сърбия за антигерой. Тази едностранна поддръжка от Запада за Касово при цялостното игнориране волята на сръбския народ към този момент докара до това, което стана, само че, за жалост, тази ескалация не свършва».

«Ние в Руската Православна Църква постоянно поредно сме изразявали поддръжката си за Сръбската Православна Църква и нейните ползи върху цялата нейна историческа канонична територия, която, безспорно, включва в себе си Косово. Там се намират основните светини на Сръбската Църква, величествени манастири с неповторими стенописи. Ние сме доста загрижени за това, каква ще бъде ориста на тези манастири и стенописи, само че най-вече от всичко ние сме загрижени за ориста на сръбското население в Косовския край», - съобщи главата на ОВЦС, изразявайки вяра за това, че ще бъде открито политическо решение, което да е задоволително и за двете страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР