Лансираното от третия кабинет на Бойко Борисов намерение държавата да

...
Лансираното от третия кабинет на Бойко Борисов намерение държавата да
Коментари Харесай

Евтини горива няма да има! Държавните бензиностанции остават в историята

Лансираното от третия кабинет на Бойко Борисов желание страната да влезе на пазара на горива няма да се реализира.

Държавната петролна компания ще бъде закрита, а законопроектът за това ще бъде скоро импортиран в Народното събрание, заяви пред парламентарната икономическа комисия вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова.

През 2020 година беше основана Дъpжaвнaта пeтpoлнa ĸoмпaния (ДПК) c пpинципaл миниcтъpът нa иĸoнoмиĸaтa мaлĸo cлeд cpивa нa пeтpoлa нa мeждyнapoднитe пaзapи и yпpeцитe зa твъpдe нeзнaчитeлнo пoeвтинявaнe нa гopивaтa в Бългapия.

Новото сдружение трябваше да построи верига бензиностанции, които да продават горива с минимална надценка и по този начин да въздействат на ценовите нива и в частните обекти.

Друга задача, вменена на новото сдружение беше да поддържа държавните запаси и военновременните ресурси от петрол и нефтопродукти, както и да построява петролни бази за предпазване на запаси и ресурси от петрол и нефтопродукти.

Закриването на Държавната петролна компания е записано в съдружното съглашение на ръководещите четири партии. Нинова заяви, че въпросът за съхранението на запасите на горива остава открит.

" Обсъждаме компаниите, които са длъжни по закон да съхраняват ресурси, да заплатят това обвързване, а страната да ги купува, съхранява и да дава отговор, с цел да бъдат те безусловно обезпечени и да не зависят от частни ползи, от това коя компания дали ги съхранява, или не ", сподели вицепремиерът.

Според нея не всички компании, задължени да съхраняват ресурси горива, го вършат. Затова, по думите й, страната би трябвало да поеме огромния ангажимент да ги обезпечи.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР