Лъжи, обиди и клевети е имало - в една или

...
Лъжи, обиди и клевети е имало - в една или
Коментари Харесай

Акценти за 4–11 ноември от Banker Weekly

Лъжи, обиди и клюки е имало - в една или друга доза - във всяка предизборна акция у нас, само че такова знамение сякаш не сме следили. Някои партии и претенденти се мятат със злобна пяна на уста като ухапани от мухата це-це. Изпълненията на пълнежа от електорални новобранци могат най-малко да бъдат разбрани - те се пробват по някакъв метод да се покажат, да бъдат с нещо видяни. Но по какъв начин да разбираем фрапиращата (дори по техните стандарти) просташка настъпателност на огромни, уж системни партии като ГЕРБ и Движение за права и свободи?

Фискалният съвет на България изиска да са лимитират бюджетните харчове, свързани с пандемията и още от идната година да се приключи краткотрайната дерогация на фискалните правила. Преди дни  на Министерството на финансите бе предложено при съставянето на проектозакона за бюджета на страната за 2022-ра да вземе поради въпросните правила. А това значи - да свие разноските и да върне стоманените правила от предпандемичните години. Становището е подписано от ръководителя на Фискалния съвет проф. доктор Борис Грозданов.

С повишаването на разноските за прехрана на живота по света държавните управления не оставят отговорността за ограничение на инфлацията само на централните си банки. Те дават отговор и по други способи, учредени на дългогодишната история на разнообразни политики, прилагани за угнетяване на цените. Много от новите ограничения, към този момент са в ход - от стратегиите на щатския президент Джо Байдън за продоволствените вериги и европейските енергийни дотации до аржентинския надзор на износа. Най-спорна е тематиката по какъв начин растящите кредитни разноски, които към този момент много страни стартират да усилват, могат да преборят пандемичната инфлация.     

В навечерието на третите за годината парламентарни избори и постоянните президентски Централната изборна комисия взе необичайно решение – разписките, които излизат от машината за гласоподаване и удостоверяват, че гласоподавателят е упражнил правото си на глас, да се броят ръчно от членовете на секционните комисии. Три обединения – „ Демократична България “, „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ и „ Продължаваме промяната “ свeткавично го нападнаха пред Върховен административен съд. Магистратите анулираха това решение и предотвратиха неуспеха на двойните избори.

Съдът на Европейския съюз още веднъж развърза ръцете на КПКОНПИ по делата за лишаване на нелегално добито имущество. Както ръководеният от някогашния основен прокурор Сотир Цацаров антикорупционен орган, по този начин и засегнатите лица, очакваха решението с неспокойствие, тъй като стотици производства за милиони левове бяха вдигнати " на трупчета " до произнасянето на съда в Люксембург. Битката към тълкуването на антикорупционното законодателство е следващият епизод от войната около отнемането на така наречен необясними богатства без оглед на резултата от водените против притежателите им наказателни производства. 

След няколко десетилетия надмощие на товарния автотранспорт по света и у нас, пандемията от Covid-19 е на път да реши със размах войната сред влакове и камиони и да потвърди, че конкуренция сред тях няма. Напротив – само ако се подкрепят взаимно, двата типа превоз могат да преодолеят казуса със забавянето на доставките. Именно правенето на пътна карта, която да реши проблемите на световните вериги за доставки, беше и един от главните акценти в речта на американския президент Джо Байдън на срещата на върха на Г-20 преди седмица.



Такива пари се хвърлят, че по никакъв начин няма да се изненадам, в случай че ГЕРБ стане първа политическа мощ. По районите стават чудеса. В Смолян никой не може да си купи дърва, в случай че не ги получи като избирателен рушвет против гласоподаване. Ако имате милиарди в офшорна сметка, можете да си купите и парламентарен съд. С толкоз пари можеш да купиш 24 президентски двойки, с цел да попречат на същинския президент да завоюва на първи тур.  Мика Зайкова пред БАНКЕРЪ.



Докато световните лидери се пробват да решат проблемите с околната среда на световно равнище, в. " Банкеръ " реши да се опита да потърси решение в нишите на банковия бранш и бизнеса. Затова тази година обичайна ни конференция за цифровите финанси бе оцветена в зелено. Този път взехме решение да включим в експертната тематиката за почнали Зелен преход, който оказа се, е тясно обвързван и с цифровата промяна на финансовите институции. Неслучайно участниците в конференцията  " Зеленият преход и цифровият взрив: Двете страни на една монета ", която се организира на 2 ноември, в " Милениум център " в София, означиха, че се усещат на вярното място в точния миг.



Не желая да вършим грешката от 9 септември 1944 година - да махнем гадните капиталисти и да ги сменяем с наши хора. Това никога няма да работи, единствено ще се вкара партизанщина. Трансформацията би трябвало да стане, като активираме дребния и междинния бизнес. В България неуспехите през последните 30 година се случваха, поради неявяване на публичен надзор върху обществените покупко-продажби. Единственият метод на надзор беше, като излязохме на улицата през предходната година и им казахме: „ Подайте оставка! Не ставате! “ Затова персоналната ми идея се назовава гражданско общество. От първия ден на нашето ръководство би трябвало да разберем къде отиваха нашите налози, къде отиват нашите налози и какъв е резултатът от нашите налози.  Николай Събев , притежател на " Еконт ", пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР