Лъчезар Борисов, фейсбукЛъчезар БорисовПРОГНОЗИТЕ СЕ СБЪДВАТПромяната е тук!Дори за мое

...
Лъчезар Борисов, фейсбукЛъчезар БорисовПРОГНОЗИТЕ СЕ СБЪДВАТПромяната е тук!Дори за мое
Коментари Харесай

Прогнозите се сбъдват. Промяната е тук!

Лъчезар Борисов, фейсбук
Лъчезар Борисов
ПРОГНОЗИТЕ съдебна експертиза СБЪДВАТ

Промяната е тук!

Дори за мое огромно страдание, прогнозите, които правех, към този момент се удостоверяват и публично!

Днес вестник „ Труд “ и доста други медии разпространиха елементи от отчет на Министерството на финансите до Министерски съвет за положението на обществените финанси.

Заключенията, които чета в медиите са че:
България е изправена пред свръхдефицит и риск да прибегне до заем от Международния валутен фонд (МВФ), нещо, което съгласно специалисти страната ни не е правила повече от 20 години. За този риск писах напълно скоро като споделих, че чакам недостиг от 11 милиарда лева, в случай че се резервира разходната част, като споделих че е належащо усъвършенстване от към 5-6 милиарда лева, с цел да се вмъкнем в критериите от Маастрахт, които ни споделят, че дефицитът не би трябвало да бъде по-голям от 3%. В изнесена информация се твърди за евентуален недостиг от 6-7 % от Брутният вътрешен продукт, съвсем колкото беше и моята прогноза.Без предприемане на консолидиращи ограничения, се обрисуват следните опасности: съществено се утежнява в средносрочен проект поддържаната фискална устойчивост; трансформира се структурата на разноските в интерес на непрекъснатите разноски за обществени заплащания и възнаграждения; усилва се рискът от включване на страната ни в процедура по несъразмерен бюджетен недостиг, което може да докара до наказания от Европейска комисия, в това число и прекъсване на Европейски Съюз плащания; възможност за утежняване на кредитния рейтинг на страната.
В един от последните ми мнения и изявленията обърнах внимание на проблемите с дълговото финансиране и големите лихви, които ще плащаме, а заемите ще се изплащат от нашите деца. Това съответствува и с констатациите на МФ за повишение цената на дълговото финансиране и усложнения при издаване на външни и вътрешни заеми, което ще сътвори ликвидни проблеми за финансиране на бюджетни разноски, както и до доста повишение на лихвените разноски за обслужване на дълга. Припомням, че дадох образец по какъв начин Полша и Хърватска се финансират на доста по-ниски лихви.
Трагично е и че към този момент се приказва за сюжет, при който може страната ни да употребява заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални условия като условия за приемане на заема. Вторият сериозен проблем, изнесен от медиите е, че „ при опазване на обрисуваните отрицателни трендове за недостига се усилва опцията с ускорени темпове да се приближим до горните граници на дълговия аршин от 60 % от Брутният вътрешен продукт “.Говори се и за непопулярна мярка, която е употребена един единствен път, а точно за източване на ликвиден запас от държавните сдружения. Тук въпросите са ми е: ще пазим и ще развиваме ли българската енергетика или ще точим ликвиден запас за бюджета, поради извършената несъответстваща финансово-икономическа политика; от къде ще дойдат средствата за обезщетенията за бизнеса.Неадекватната финансова политика ни докара и до публично говорене за прекъсване на инфраструктурните планове.
Всички тези изнесени данни ми дават съображение да слага още въпроси:Защо през днешния ден евродепутат от Испания твърди, че България е давана през предходните години за образец по финансова непоклатимост, а в този момент към този момент сме измежду най-лошите европартньори по тематиката?Вярно ли е, че в цитирания отчет се приказва и за евентуален риск в бъдеще за смяна на фиксинга към еврото при възможното ни бъдещо и нестабилно към този момент приемане в еврозоната?Тази ли смяна чакахме?Кой ни върна към интервали от 1996 и 1997 година?
За изпуснатата инфлация, която беше избрана като главен фактор за невлизането ни Еврозоната от представители на Европейска комисия няма да приказвам, тъй като десетки пъти съм го правил. В същото време намаляването на инфлационния налог ще ни докара до цитираните нагоре проблеми, за което говорех в мои предходни постове. За да не бъда необоснован обявявам и едно от последните ми изявленията, в което преди седмици описах какво ни чака (https://youtu.be/Wg7BJaQYPgY).

Припомням още един път, че говорех за национална и политическа консилидация, както и за бюджетна конослидация. Говорех и за връщането на вложенията в българската стопанска система, както и за инфраструктурните планове. Явно никой не чува, а България е изправена пред банкрут!

 
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР