Лабораторията ще е достъпна за всички ученици от специалност Топлотехника“

...
Лабораторията ще е достъпна за всички ученици от специалност Топлотехника“
Коментари Харесай

Пернишки ученици ще се обучават в създаване на енергия от слънцето в специална лаборатория

Лабораторията ще е налична за всички възпитаници от компетентност „ Топлотехника “ на Професионалната гимназията по енергетика и минна индустрия в Перник. В нея те ще се образоват на произвеждане на топлинна сила от слънцето за задачите на битовото и промишленото топлоснабдяване. Соларната лаборатория е построена по самодейност на „ Грийнпийс “ – България. Целта е да се разшири постоянната образователна стратегия със модерни и екологични технологии.

Перник е един от центровете на въглищната промишленост в България. Дълги години в града се добиват въглища за потребностите на цялата страна. Минната индустрия и изобщо въглищната промишленост са неизменима част от историята и образа на града и жителите му.
В днешно време обаче мините са със затихващи функционалности и откритите им рудници постоянно замърсяват въздуха, улиците и домовете в града и региона. Местната топлофикация към момента не се е ориентирала към същински работещи екологични решения за произвеждане на сила и към този момент обсъжданите други възможности като боклуци, изкопаем газ или биомаса са със противоречиви екологични индикатори. Същевременно перничани постоянно остават без топлоснабдяване.

В града действат няколко професионални гимназии с механически профил, само че нито една от тях не предлага практическо проучване на екологичните и икономическите преимущества на другите типове възобновими източници на сила.


Част от техниката в слънчевата лаборатория. Снимка: © „ Грийнпийс “/ Иван Дончев

„ От няколко години екипът ни работи интензивно с гражданското общество и институциите в Перник, с цел да се подобрят изискванията за живот и развиване в града. Немислимо е в XXI век уютът в домовете ни в студените месеци и топлата вода да ни костват с изключение на високи сметки и всекидневно замърсяване на околната среда. Чистият въздух е главно и неоспоримо човешко право. При съществуването на съвременни технологии за топлоснабдяване от чисти възобновими източници е най-разумно да предпочетем тях. По пътя на трансформацията на енергийната система имаме потребност от добре готови експерти, част от които ще натрупат познания и умения в новооткритата лаборатория, “ съобщи Балин Балинов, координатор на акцията „ Енергийни решения “ на „ Грийнпийс “ – България.

В лабораторията учениците ще могат да употребяват три разнообразни системи за превръщане на слънчевата светлина в топлинна сила: с плосък термоколектор; с вакуумно-тръбен термоколектор, както и система с фотоволтаични модули.

Те ще могат да се следят и употребяват за действително произвеждане на топла вода. Също по този начин ще могат да се настройват по подобен метод, който разрешава сравняване на техните съществени параметри, съставни елементи и метод на работа.

В допълнение към това учениците ще могат да вършат извършения, като прибавят към системата обезщетителен съд за акумулиране на топлинната сила, генерирана от личните преобразуватели.

Всички тези процеси ще бъдат изучавани от учениците и след това ръководени от тях под управлението на преподавателите по време на практическите извършения.

„ ПГЕМП „ Христо Ботев “ е най-старото професионално учебно заведение в Перник – следващата година ни следва 100-годишнина. Училището има построени обичаи в образованието на възпитаници от компетентност „ Топлотехника “ в продължение на 20 години.

Сега новите образователни проекти разрешават в часовете по разширена професионална подготовка да се учат предмети, свързани със актуалните технологии за потребление на възобновими енергийни източници.

Новоизградената слънчева лаборатория ще даде опция на нашите ученици да усъвършенстват своите компетентности и на процедура, “ разяснява директорката на ПГЕМП „ Христо Ботев “ инж. Соня Николова.

Изграждането на слънчевата лаборатория е част от акцията „ Енергийни решения “ на „ Грийнпийс “ – България. Нейната цел е да осведомява хората за опциите на възобновимата сила като решение на проблемите с измененията в климата, замърсяването на околната среда, енергийната беднотия и да предизвиква политики, които усъвършенстват достъпа до такава сила. Кампанията е част от световната визия на организацията за бъдеще на енергийната система, в което производството на сила се основава на възобновими източници – опция на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата и присъединяване на хората в този развой.

Със своето средногодишно количество на слънчево греене от 2150 часа България се подрежда измежду най-благодатните страни в Централна и Източна Европа за развиването на фотоволтаичните технологии.

Слънчевата сила е основен фактор за трансформацията на енергийната система и прехода от изкопаеми горива към 100% възобновими източници за произвеждане на електричество, отопление, изстудяване, както и в превоза. Тази смяна е заложена в декларираните планове на Европейския съюз за понижаване на количеството парникови газове с минимум 55% до 2030 година, както и в наличието на Парижкото съглашение за климата, оповестено през 2015 година и подкрепено от съвсем всички страни по света.

Изглед от въздуха към ПГЕМП, в долния десен ъгъл се виждат слънчеви модули от системата. Снимка: © „ Грийнпийс “/ Радослав Колев, Camera Crew

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР