Лабораторията е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за

...
Лабораторията е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за
Коментари Харесай

Какви изследвания се извършват в имунологичната лаборатория на „ЛИНА”?

Лабораторията е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за специализация на лекари по всички съществени лабораторни посоки

Пациентите познават лаборатория „ ЛИНА “ като една от най-големите и съвременни в България. Открехваме нейните порти, с цел да Ви представим действителния ѝ мащаб. Клиничната лаборатория е единствено върхът на айсберга. Тя сплотява разнообразни посоки, включващи още: микробиология, вирусология, генетика, трансфузионна хематология и паразитология. Тук е и най-голямата  имунологична лаборатория в област Бургас и тази част на страната. В нея се прави диагностика както на постоянно срещани, по този начин и на редки болести, свързани с имунитета. Екипът ѝ се оглавява от доктор Марта Райкова, експерт по „ Клинична имунология ” и „ Клинична лаборатория ”.

-Д-р Райкова, кое наложи разкриването на имунологичната лаборатория и от какъв брой години Бургас, с помощта на „ ЛИНА ”, разполага с такава?

-Причината за основаване на имунологична лаборатория е, че огромна част от болесттите на актуалния човек, без даже самият той да си дава сметка за това, се дължат на нарушаване в имунитета или по този начин наречената имунна дисрегулация. Имунологичната лаборатория беше основана преди повече от 10 години. И към днешна дата тя е разположена в „ Сентрал Парк ” на ул. „ Даме Груев ” № 4 в Бургас.



- Какви болести могат да бъдат диагностицирани благодарение на проучванията, които правите тук?

-С нашите проучвания могат да бъдат диагностицирани огромен брой болести. На първо място ще загатна автоимунните болести, като най-разпространени в днешно време са: ревматоидният артрит, заболяването на Хашимото, систематичният лупус, заболяването на Сьогрен. Други болести са алергичните, които са огромна група с цялата си гама от дихателни и хранителни алергии до атопичен и контактен дерматит. Друга група болести са тези, които са свързани с нарушавания във фертилитета. Не на последно място би трябвало да загатна и огромна част от болесттите, които са свързани с по този начин наречения имунодефицит, който може да бъде присъщ или добит надлежно в зряла или в детска възраст.

- Как да се ориентираме, че имаме проблем с имунитета? Има ли първични проби, които да създадем, преди свръх профилираните?

-Ако пациентът счита, че неговите недоволства и признаци се дължат на нарушаване в имунитета, първото нещо, което би трябвало да направи, е да се обърне към персоналния си доктор или към различен доктор експерт, който надлежно да назначи тези проучвания или пък други диагностични процедури и да се окаже съответна здравна помощ. Разбира се, за облекчение на лекарите и на пациентите лаборатория „ ЛИНА ” предлага един пакет от базисни имунологични проучвания, който се назовава „ Имунологичен статус ”, който много би подпомагнал разрешаването на този вид проблеми.

- Живеем във време, в което алергиите са доста публикувани. Може ли да ни разкажете повече за Вашите проби, какъв брой хранителни алергена включват? А също каква е разликата с хранителната нетърпимост?

-Имунологичната лаборатория на „ ЛИНА ” разполага с три апарата за проучване на алергии. Ние изследваме както самостоятелни алергени, т.е. към белтък на кравето мляко, към яйчен белтък, домакински прахуляк, към пчелна отрова и други, по този начин и панели от алергени. Нашите панели са надлежно за дихателни и за хранителни алергии. Имаме смесен за хранителни и инхалаторни алергени, педиатричен панел и атопичен панел. Освен това лаборатория „ ЛИНА ” предлага на своите пациенти и два огромни панела, единият от които е за алергия към 295 алергена, а другият за хранителна нетърпимост към 286 храни. Естествено ще се запитате и каква е разликата сред алергия и хранителна нетърпимост. И двете положения се дължат на имунологична реакция на организма към храна, само че в единия случай реакцията е мигновена, обвързвана с обриви и сърбеж по тялото, като може да ескалира до много тежки и животозастрашаващи положения. Във втория случай, който популярност Богу е много по-разпространен, при над 20% от хората, тези реакции могат да настъпят до три дни след консумация на избраната храна. Те са свързани с разнообразни хронични недоволства: от страна на кожата- разнообразни обриви; от страна на опорно-двигателния уред - свързани с болки и отичане на ставите; от страна на храносмилателната система - отичане на корема, газове, констипация, възприятие за непрекъснат апетит. Много постоянно са от страна на носа и носоглътката - свързани с друга хронична хрема и кашлица.

- Кои са най-новите технологии и съоръжение, употребявани в имунологичната лаборатория?

- Най-новият уред на „ ЛИНА ” е флоуцитометърът  FaCSCanto II на компанията BD. С негова помощ ние можем да изследваме част от съставените елементи на клетъчния имунитет, а точно T- кафези, B- кафези,  NK-клетки,  които търпят смяна в своята интензивност и численост в другите болести. Освен това с него изследваме и NK-клетките, които са доста значим имунологичен индикатор при дами с репродуктивни проблеми.

 „ ЛИНА ” не стопира да се усъвършенства и модернизира. Само в границите на идващите няколко месеца чака още нови апарати. Това е една от аргументите тя да е сертифицирана от Министерството на здравеопазването като база за специализация на лекари по всички съществени лабораторни посоки, в това число и имунология.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР