Лабораториите на Pfizer и Moderna повишават цената на ваксините си

...
Лабораториите на Pfizer и Moderna повишават цената на ваксините си
Коментари Харесай

Ваксините на „Пфайзер” и „Модерна” поскъпват

Лабораториите на Pfizer и Moderna покачват цената на имунизациите си против COVID-19, продавани на Европейския съюз, макар че вирусът продължава да се популяризира интензивно, оповестява английският вестник The Financial Times, представен от организация " Фокус ".

Споразумението с Брюксел планува, че цената на имунизацията на Pfizer, създадена взаимно с немската компания BioNTech, е увеличена от 15.50 евро на 19.50 евро, а тази на Moderna - от 19 евро на 21.50 евро. Повишаването на цените на имунизациите бе подхванато на фона на терзанията, че препаратите на Pfizer и Moderna са по-ефективни в битката против „ Делта “ варианта от тези на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Страните от Стария континент се пробват да подсигуряват, че ще разполагат с задоволително дози при възможна потребност от слагането на трета ваксина против COVID-19.

Европейската комисия отхвърли коментар, наблягайки поверителността на договорите. А Pfizer и Moderna не са създали изказвания за медиите. Досега взаимната стратегия за закупуване на ваксини на Европейския съюз обгръща 330 милиона дози от имунизацията BioNTech-Pfizer, 100 милиона AstraZeneca, 50 милиона Moderna и 20 милиона Johnson & Johnson.

През май Брюксел подписа нов контракт за закупуване на до 1,8 милиарда дози ваксини от BioNTech-Pfizer, които могат да бъдат доставени до 2023 година През юли ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че Съюзът има задоволително дози, с цел да имунизира 70 % от възрастното население (336 милиона души). Ваксината против COVID-19 е същински търговски триумф за Pfizer. Американската лаборатория възнамерява да продаде 2,1 милиарда дози тази година, генерирайки 33,5 милиарда $ доходи. От своя страна Moderna предвижда годишни продажби от 19,5 милиарда $ през май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР