КЗП извърши 6300 инспекции за защита на икономическите интереси на

...
КЗП извърши 6300 инспекции за защита на икономическите интереси на
Коментари Харесай

Кои са най-честите нарушения по курортите?

КЗП извърши 6300 инспекции за отбрана на икономическите ползи на потребителите на туристически артикул, оповестиха от ведомството.

Обектите, които подлежат на инспекция, са хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища, вили, фамилни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за посетители, стаи за посетители, жилища за посетители, бунгала, къмпинги, показват още от регулаторния орган.

Хотелиерство на територията на България  се прави единствено в категоризирани или регистрирани по Закона за туризма туристически обекти.

Проверява се дали наоколо до входа на туристическия обект е сложена информация за компанията, седалището и адреса на ръководство на търговеца, както и имената на шефа на обекта с телефон за контакт.

Проверява се дали наоколо до входа на  туристическия обект е сложена табелата , част от категорийната символика, която се издава от категоризиращия орган. При неналичието й глобата е в размер от 500 до 1000 лева

За категоризираните туристически обекти се открива дали издаденото уверение за категоризация, което е част от категорийната символика е сложено на видно място в проверявания обект.

За туристическите обекти с издадено краткотрайно уверение за открита процедура по категоризиране се открива дали същото е сложено на видно място в проверявания обект. Нарушенията се глобяват в размер от 1000 до 3000 лева

Инспекторите на КЗП ревизират дали лицето, извършващо хотелиерство, е оповестило цените на нощувките и на другите предлагани от тях услуги посредством ценоразпис,  поставен на видно за потребителите място  в непосредственост до рецепцията.

Проверява се дали цените се афишират наложително в левове, а при нужда и в друга валута. Информацията се дава на български и на британски език.
Санкциите, които се постановат при неправда, са в размер от 500 до 2000 лева
Сред  най-честите нелоялни търговски практики  по смисъла на Закон за отбрана на потребителите специалистите показват даване на погрешна и затова подвеждаща информация, посредством сложени рекламни надписи на фасадата на постройката, посредством рекламни материали, сложени на рецепцията /брошури, визитни картички и др./ и/или на интернет уебсайт по отношение на:

–  вида на туристическия обект, като търговецът показва обекта като „ хотел ”, а в действителност има уверение за категоризация за „ фамилен хотел ” или „ независими стаи “;

– одобрената категория на туристическия обект, като търговецът показва, че е “три звезди ”, а в действителност има уверение за категоризация за обект с избрана категория “две звезди ”;

– потенциала на обекта, като търговецът показва, че разполага с 40 места, а в действителност в удостоверението е избран потенциал 20 легла;

– информация за СПА център към мястото за настаняване, а в действителност не е разполагаем сертифициран туристически обект.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР