Кюстендил. В Кюстендил официално ще бъде открита възпоменателна плоча на

...
Кюстендил. В Кюстендил официално ще бъде открита възпоменателна плоча на
Коментари Харесай

В Кюстендил официално ще бъде открита възпоменателна плоча на твореца Стефан Десподов – Деспо

Кюстендил. В Кюстендил публично ще бъде открита възпоменателна плоча на създателя Стефан Десподов – Деспо. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Кюстендил от Художествена изложба „ Владимир Димитров – Майстора “ – Кюстендил. Откриването на плочата ще бъде от 12.30 часа. Плочата е сложена върху фасадата на родната къща на създателя.

Стефан Десподов е роден през 1950 година в гр. Кюстендил. Завършил е компетентност “плакат “ в НХА - в класа на проф. Ал. Поплилов. Неговият креативен жанр е безпогрешно различим с неповторимото умеене на създателя да прави моралистичен плакатен прочит на известни литературни творби и театрални постановки, както и да пресъздава в портретни шаржове - най-характерното от личността и творчеството на разнообразни създатели.

Негови произведения са взели участие в над 200 изложения у нас и в чужбина. Художникът си отиде на Богоявление през 2015 година, на 64-годишна възраст. Кюстендилската художествена изложба „ Владимир Димитров-Майстора “ сподели година и половина по-късно, огромна ретроспективна галерия на Деспо, а брачната половинка на художника, тогава подари на галерията 112 негови плаката. Няколко месеца по-късно изложбата бе показана и в Националната художествена изложба.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР