Кюстендил. Областният съвет за развитие съгласува Стратегията за подкрепа за

...
Кюстендил. Областният съвет за развитие съгласува Стратегията за подкрепа за
Коментари Харесай

Областният съвет за развитие прие Стратегията за подкрепа за личностно развитие за деца от област Кюстендил

Кюстендил. Областният съвет за развиване съгласува Стратегията за поддръжка за личностно развиване за деца от Област Кюстендил 2021-2022 година, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Кюстендил . Тя бе показана от шефа на РУО-Кюстендил Мая Стойчева на съвещание, извършено през днешния ден по самодейност на регионалния шеф Катя Димитрова.
Стратегията е създадена в сходство с условията на Закона за предучилищно и учебно обучение и Наредбата за приобщаващото обучение. Тя е направена от екип с представители на общински администрации, Областна администрация-Кюстендил, РЗИ, РУО, Регионален център за поддръжка на приобщаващото обучение и Обединен детски комплекс-Кюстендил.
Областната тактика е създадена въз основата на разбори, осъществени във всяка община в Кюстендилска област и дефинира потребностите и провокациите, както и взаимоотношенията сред участниците и заинтригуваните лица в процеса на обезпечаване на поддръжката за личностно развиване. В основата на Стратегията са нуждата от разширение на компетентностите на педагогическия личен състав за задачите на приобщаващото обучение, смяната във финансирането на общата и спомагателната поддръжка, разширение на партньорството и взаимоотношението на всички участници и институции. Новите моменти в документа са смяната на учебната мрежа – осъществената оптимизация на учебните заведения в община Кюстендил през 2020 година, когато главните учебни заведения останаха три. Другата оптимизация е осъществена посредством превръщане на Средно учебно заведение „ Св. Климент Охридски “ в гр. Дупница, в главно учебно заведение, заради неспособност да осъществя държавен план-прием отстрани „ Физическо образование и спорт “.
Качествено обучение, учредено на самостоятелните потребности на децата и учениците от област Кюстендил е основната цел на Областната тактика.
В област Кюстендил действат 37 учебни заведения и 19 детски градини, Регионален център за поддръжка процеса на приобщаващо обучение, Център за поддръжка за личностно развиване и Обединен детски комплекс-Кюстендил, заяви Мая Стойчева. Общият брой на обхванатите деца и възпитаници в предучилищното и учебното обучение е 14 177, от които в детски градини 3 299, а в учебните заведения - 10 878 деца и възпитаници. Допълнителна поддръжка за личностно развиване се дава на 363 деца и възпитаници със специфични просветителни потребности. 60 са децата и учениците в риск. 172-ма са учениците с изявени способности и 9 са с хронични болести.
Общинските учебни заведения са 28 на брой, от които 2 начални, 16 съществени, 4 междинни, 1 спортно, 2 професионални гимназии и 3 профилирани гимназии. Държавните учебни заведения са 8 професионални гимназии и 1 приблизително учебно заведение към пандиза в Бобов дол.
На съвещанието през днешния ден бяха показани пред Областният съвет за развиване План за интегрирано развиване на община Бобов дол 2021-2027 година и План за интегрирано развиване на община Кочериново 2021-2027 година Двата проекта са утвърдени от Общинските препоръки. Община Бобов дол извежда на напред във времето за развиването си поощряване на предприемачеството, селското и горското стопанство, отглеждането на животни, възстановяване на техническата и културната инфраструктура, повишение качеството на административните услуги. Община Кочериново планува отделяне на туристически маршрут по стъпките на Св. Иван Рилски, в обсега на общините Бобошево, Кочериново и Рила, с включване на с. Скрино, античното населено място в с. Пороминово и Стобските пирамиди. Предвижда се създаване на общ туристически артикул, който да залегне в Национален проект за развиване на Р.България – велоалея от гара Кочериново до гара Рилски манастир по маршрута на теснолинейката с отделяне на зони за отдих..

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР