Кюстендил. Навършват се 135 години от рождението на почетния гражданин

...
Кюстендил. Навършват се 135 години от рождението на почетния гражданин
Коментари Харесай

Навършват се 135 години от рождението на почетния гражданин на Кюстендил – Райна Цанева

Кюстендил. Навършват се 135 години от рождението на почетния жител на Кюстендил – Райна Цанева. Това оповестиха за Радио „ Фокус “ – Кюстендил от Регионална библиотека „ Емануил Попдимитров “ – Кюстендил. Райна Цанева е удостоена с високото звание през 1988 година.

Тя е родена в град Кюстендил през 1886 година. След довеждане докрай на кюстендилското девическо петокласно педагогическо учебно заведение Райна Цанева е изпратена във Виена, където приключва лицей „ Дом, майка и дете ", който й дава право да бъде учителка. Междувременно приключва курс по тегел и кройка и известно време дава уроци по тегел. През войните, 1912-1918 година, е била самарянка През 1920 година тя основава сиропиталище „ Милосърдие ". Учила във Виена, жена с разнообразни умения и познания, владееща немски език, тя застава отпред на мъчно, само че потребно публично дело. През 1921 година по нейна самодейност се основава благотворително женско сдружение „ Милосърдие " и е деен участник в женското придвижване. В началото на тридесетте години построява цялостния комплекс на сиропиталище „ Милосърдие ". През 1935-1936 година още веднъж по нейна самодейност стартира построяването на летовище в местността „ Хисарлъка ", където през лятото децата укрепвали здравето си измежду природата. Събира дарения и помощи от християнски братства и богати кюстендилски жители.

В своя сложен и богат живот Райна Цанева е могла да се бори и преодолява доста компликации, да печели за своите благородни цели съидейници и помощници. Но през 1945 година е била безсилна против жестокостта и грубостта на неблагодарни и манипулирани хора. На заседание от новообразуваната социална организация я жигосват, че възпитава децата в набожен дух и попщина. Обвиняват я в корист със сирашките пенсии, отпускани всеки месец от отдела за подкрепяне потърпевшите от войните. На това позорно заседание е прекъсната активността - ликвидирано е сдружение „ Милосърдие ". Райна Цанева е отстранена от сиропиталището, децата са разпръснати по разнообразни домове в страната. Отнемат й всичко; дома й - дребна стаичка в постройката на „ Милосърдие ", голямата й активност – смисълът на живота й за миналите 25 години, дори и дребната й пенсия, отпусната през 1943 година. Сиропиталище „ Милосърдие “ се трансформира в дом „ Републиканска Младеж ". Последните години от живота си, съвсем невиждаща и болна, тя е прекарала в дома на племенника си Христо Зехтинков, София. Умира на 3 януари 1971 година.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР