Културен шок. Точно това искат да преживеят 50% пътуващите през

...
Културен шок. Точно това искат да преживеят 50% пътуващите през
Коментари Харесай

Все по-екзотично

Културен потрес. Точно това желаят да преживеят 50% пътуващите през актуалната 2023 г.Това най-малко демонстрира изследване, направено измежду 24 хиляди души от Booking.com, за трендовете в туризма за актуалната година. Прегръщането на непознатото е едно от откроилите се стремежи, като доста от нас прекарват живота си в избрана рутина и това включва и нашите ваканции.

Културен потрес. Точно това желаят да преживеят 50% пътуващите през актуалната 2023 година

Това най-малко демонстрира изследване, направено измежду 24 хиляди души от Booking.com, за трендовете в туризма за актуалната година. Прегръщането на непознатото е едно от откроилите се стремежи, като доста от нас прекарват живота си в избрана рутина и това включва и нашите ваканции.

Желанието за връщане към обичано място за отмора още веднъж и още веднъж е обикновено прелъщение, само че съгласно разбора през 2023 година пасажерите имат намерение да смесят нещата, като съвсем три четвърти (73%) желаят да пътуват отвън зоната си на комфорт, да изследват непознатото и да открият скрити божествен кътчета, за които не са и подозирали.

Пътуванията до далечни екзотични дестинации от над 20 години са опция и за българските туристи. Трендът на този вид пътувания с начална точка България следва общия и демонстрира, че от ден на ден се търсят по-нестандартни дестинации, а обичайно пътуващите желаят нови и нови места. Приключенският детайл като сафари, втурване по водопад и така нататък също е измежду мечтаните. Настоящата 2023 година носи взрив за туризма във всички точки на света, като това значи доста осъществени екзотични трипове за ценители.
Реклама
Подобно на растежа на всички типове ваканции и почивки, инфлацията не подминава и най-затънтените точки на света. Ръстът на цените на екзотичните пътувания е сред 10 и 20% на целия пакет според от дестинацията, само че може и да надмине 20%. Основната тежест идва по линия на цената на самолетните билети, които в някои случаи са се нараснали двойно. Най-голям е растежът съгласно представители на сектора на американските пазари - Северна и Южна Америка.
Все по-неизследвано
Търсенето на все по-екзотични дестинации от страна на българските клиенти се разви през последните над 20 години. Клиентите са хора, които не излизат за първи път в чужбина и към този момент желаят да получат нещо, друго от познатите Гърция, Турция и Западна Европа или проведения всеобщ под наем туризъм до Египет, Тунис, Малдивите или Сейшелите.

Пътуващите с проведените предложения на другите организации нормално са хора със междинни и високи приходи и над 50-те. Другата група пътуващи по отдалечени точки на света нормално провеждат трипа си независимо за по-ниска цена и по-голяма независимост, като този вид пътуване извънредно се разви с огромната цифровизация в туризма и комфортните платформи за букване тук-там за настаняване и самолетни билети.

Класическите екзотики остават настоящи и 20 години по-късно. Такива са Югоизточна Азия като Тайланд, Виетнам и Камбоджа. Латинска Южна Америка с Бразилия, Аржентина и Перу. Сафари дестинациите в Африка като Кения и Танзания. Китай, Тибет, Нова Зеландия и така нататък, като естествените явления на обещано място остават константа и ще продължат да притеглят гости.
Реклама
Това, което се вижда в последно време в този сегмент обаче, е, че има все по-силно търсене на все по-нови и ексцентрични дестинации. Такива са екскурзиите до остров Борнео, остров Сокорта, Бутан, Венецуела, Намибия, Пакистан и така нататък

По думите на Павел Нанков, притежател и шеф на организацията на пътешествия и завършения Adventure Club, има разширение на географията на пътешествията, като за това спомагат и все множеството информация в обществените мрежи и богатият снимков материал в instagram, като преди години историите главно се предават от уста на уста.
Фотограф: Капитал България на всички морета
" Засилва се ползата към колкото се може по-екзотични пътувания ", споделя и Гергана Драганова, притежател и шеф на " Профи травъл център ". Тя изяснява взрива в туризма тази година с това, че " след коронавирус хората осъзнаха, че екзотичните пътувания са най-трайно оставащите неща в техния живот ". Туроператорът се занимава с екзотични пътувания във високия ценови сегмент, като съгласно Драганова хората, които са търсели и са можели да си разрешат такива пътувания, са останали същият брой. По нейна преценка към 10% от пътуващите имат финансови благоприятни условия за екзотични пътувания, като 5% пътуват проведено, посредством туроператори като " Профи травъл център ".

Според Павлина Иванова от " Аполо 2000 " обаче повдигането на стандарта на българина дава опция на доста повече клиенти да си разрешат подобен вид пътувания. " Екзотичните дестинации са в взрив при нас ", споделя тя.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР