Кулминацията на честванията по повод 184 години от рождението на

...
Кулминацията на честванията по повод 184 години от рождението на
Коментари Харесай

Тържествена заря-проверка в Карлово за Васил Левски

Кулминацията на честванията във връзка 184 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски се организира довечера в родния му град Карлово , заяви Българска национална телевизия.

На централния площад в града се събраха поданици, публични лица и посетители, с цел да следят тържествения протест. Участие в него взеха войни от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Представителният отбор на въоръжените сили.

Тържествата минаха под патронажа на президента и висш главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев, който посрещна представителна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада.
 Започна построяването на монумент на Васил Левски в Русе
Започна построяването на монумент на Васил Левски в Русе

Монументът ще бъде вдигнат в Парка на възрожденците в крайдунавския град

Приветствие към всички поданици и посетители на Карлово произнесе кметът на града Емил Кабаиванов.

След него президентът Румен Радев произнесе тържествено слово .

На днешната дата в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев - заробен българин, гражданин на османската империя, който ще проправи пътя към свобоводата на всички нас. Днес името му носят селища, улици и булеварди, клубове и награди. Васил Левски е месията на националната ни гражданска война , той е неин подстрекател и страдалец, съобщи Радев.

Важни са духът и кредото на Апостола - само че те не живеят в паметниците, тях ние поддържаме живи и те нас живи поддържат. Дълги години времето нас обръщаше - търпяхме, понасяхме, емигрирахме и се завръщахме, с цел да си тръгнем още веднъж. Дълги години отбелязвахме Апостола като неосъществим пример. Сега съзряваме - прозряхме примирението си и към този момент доста българи осъзнаха, че каузи трябват, а не думи . Настана моментът ние да обърнем времето - да участваме в общото дело да си върнем страната и да отстояваме свободата, без която няма достолепие, съобщи още президентът.
 В Русе събират средства за монумент на Васил Левски
В Русе събират средства за монумент на Васил Левски

Нужни са още 10 000 лева

Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски, сподели Радев в умозаключение.

Честването приключи с тържествена заря за годишнината от рождението на Апостола.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР