Кухината зад бутафорната държавност, в която се вихрят Пеевски, Цацаров,

...
Кухината зад бутафорната държавност, в която се вихрят Пеевски, Цацаров,
Коментари Харесай

Без възмездие за КТБ


Кухината зад бутафорната държавност, в която се вихрят Пеевски, Цацаров, Борисов, Доган, Нинова и прочие, е обезпечена от нашата бездейност

... и още няколко от забавните текстове в новия брой на " Капитал "

Защо делото КТБ няма да свърши и други въпроси, които прокуратурата не желае да питате

БАКБ на Цветелина Бориславова, Инвестбанк на Петя Славова и австрийско обединяване, което беше сътрудник на " Лев инс ", са декларирали интерес към дребната банка

По корупция България е по-близо до някои африкански страни, в сравнение с до Европейски Съюз. ДПС-Борисов и Цацаров се втурват в борба с корумпираните и вършат профилиран съд. Но не значи ли това, че би трябвало да се борят против себе си?

" Няма с какво да бъда потребен като очевидец за КТБ ", разяснява водещият по телефона от Източен Тимор

Повече от три години след затварянето на Корпоративна комерсиална банка и почналото следствие през 2014 година, делото най-сетне ще може да стартира

Какво няма да прочетем в стенограмите за банката, тъй като не е комфортно за участвалите в тях

На срещата на 14 юли 2014 година при Росен Плевнелиев участва и основният прокурор Сотир Цацаров.
Ако някой ви каже какъв брой е коствала КТБ на България в безусловно изражение, несъмнено лъже, опростява или пропуща нещо. Но измерена в проценти от Брутният вътрешен продукт (поне 5%), тя е съвсем без конкуренция най-голямата финансова машинация в света. В продължение на години цялата българска политическа класа отглеждаше незаконна скица, която ощети всички непосредствено и индиректно. Освен директните загуби източването на банката подхрани в допълнение корупцията във високите етажи на властта, скапе бизнес средата и токсини медиите.

Сега и във версията на прокурорите освен няма значими политици, само че няма и изкупителни жертви - началници на регулатори, шефове на държавни компании, следователи, прокурори. Един банкер с шепа от своите подчинени, двама инспектори и трима надзорници са били задоволителни за закононарушението на века.

От тази група обвиняването уточни само Николай Бареков, чиято глава явно към този момент не е свидна. Показателното в тази ситуация е, че по времето, когато е получавал пари от КТБ, някогашният ефирен водещ внасяше сигнали в прокуратура против конюнктурните врагове на властта (например против Бойко Борисов по времето на Орешарски), по които магистратите действаха стремително. И в случай че държавното обвиняване тогава е било част от тази скица, по какъв начин може в този момент да се чакаме то да се саморазобличи?

Освен отсъствието на знакови и на практика ясни виновници за източването на КТБ импортираното предходната седмица обвиняване на прокуратурата е направено по този начин, че даже и второстепенните съучастници надали ще бъдат наказани.

Това са все неща, за които е писано и от " Капитал ", и от други медии надалеч преди краха на банката, и това, че Василев е употребявал през годините парите на вложителите за персонални цели, е явно. Прокуратурата, несъмнено, разполага с доста повече оръжия от публицистите и е украсила описа си с представени очевидци, мейли и ръчно разписвани от Василев " резолюции " какво да се прави. Посветила е страници да просвети публиката какво е SPV, какво е Понци скица и по какъв начин КТБ е щяла да се срути от единствено себе си някъде в този момент, в случай че не беше през 2014 година Доколко всичко това е потвърдено и издържано можем единствено да гадаем при неналичието на цялостните обвинявания, а и единствено съдът може да реши дали и кои от всичките 18 лица са отговорни.

Делян Пеевски

Дали и до каква степен всичко това е правилно, е нещо, което обвиняването би трябвало да откри. Тоест може да откри, само че надали ще го направи. Независимо дали ролята на Пеевски е основна или поддържаща, мъчно може да се отхвърли, че е бил на сцената. Най-малкото в последните дни преди затварянето на КТБ двамата взаимно се упрекваха в готвени покушения. А същите тези вестници " Телеграф " и " Монитор " всекидневно излизаха с първи страници за източването на КТБ.

Другите политици

Доколкото обаче и самият банкер е признавал, че той е стоял зад политическия план, това не е вест. А пък самият Бареков през днешния ден е евродепутат, обикаля екзотични дестинации на протоколни задачи да следи честността на избори (да оценим въпреки всичко иронията на този факт), с разнебитена партия и без политическо бъдеще. Същевременно обаче няма и дума за твърдени от Василев взаимоотношения с други политици, в това число и обвиняванията му, че министър председателят Бойко Борисов му е показал Александър Сталийски като " човек за връзка " и през него и посочени от него лица са отчислявани средства и дялове в предприятия. Борисов обаче също не е измежду разпитваните, което прави евентуално някой ден по искане на отбраната на Василев да забележим и него, и Пеевски в правосъдната зала.

Бисер Лазов

Въпреки че е участник и над 20 години е " дясна ръка " на банкера, Лазов не се снабдява с обвиняване. Обяснението на прокуратурата, че не е знаел, че прави закононарушение, тъй като не е чиновник на банката, е неуместно. Най-малкото личните му показания го инкриминират - той изяснява по какъв начин Василев персонално му е поверил ролята да изготвя ежедневна информация " къде са парите ", а след това и да основава официално несвързани с КТБ компании, с които да се заобикалят нормативните регулации. Те би трябвало да са " от една страна, със благосъстоятелност и ръководство, задоволително несвързани с него, а оттова и с банката, с цел да не се постанова заемът да бъде систематизиран като " вътрешен ", а въпреки това, индивидът или хората, изпълняващи ролята на притежател и шеф, да бъдат доверени лица и да има опция за надзор върху техните дейности ". Самият Лазов става първото такова подставено лице.

Орлин Русев

Служители на КТБ

Директори на държавни компании

В обвиняването липсват други елементи, само че не е ясно при тези негови думи за какво няма повдигнати обвинявания за съответни държавни мениджъри за занемареност.

В опит да парира възможни рецензии към себе си прокуратурата привежда много причини да хвърли цялата виновност към Българска народна банка и инспекторите. " Вероятно има и редица други държавни служби, които не осъществят евентуалните си пълномощия по отношение на идентифициране на сигнали за нередности в активността на банката и предприемане на съответни дейности по работа. Но доколкото те главно разчитат на законосъобразното осъществяване на служебните отговорности на директно виновните за надзора на активността на банковата активност – службата за банков контрол на Българска народна банка и външния самостоятелен инспектор – това също съставлява една от следващите отрицателни проекции на практическата липса на надзор и контрол над банката от страна на директно виновните за това длъжностни лица и институции ", гласи прокурорският разбор.

Не са ясни и критериите, по които се преценя до каква степен и до кого да спре кръгът на упрекнатите. Двама инспектори от KPMG са обвинени, само че вътрешният инспектор на КТБ (който е заверявал и доклади на голям брой от " кухите " компании) Николай Орешаров е със статут на очевидец. Изброени са одиторски нарушавания и пропуски, само че единственото нещо, обясняващо за какво може да са посочени и като част от проведената незаконна група, е, че Цветан Василев е забелязван с едната от тях, Маргарита Голева, на празненства и екскурзии. Същевременно обаче ноторно известните певчески дуети на Василев с тогавашния шеф на Българска народна банка - очевидеца Иван Искров, са пренебрегнати и обвиняванията стигат до двама подуправители и един контролен контрольор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР