Кученца, котенца, зайчета… Има толкова много очарователни животинки на света,

...
Кученца, котенца, зайчета… Има толкова много очарователни животинки на света,
Коментари Харесай

Любопитно: 8 очарователни животни, за които не сте чували

Кученца, котенца, зайчета… Има толкоз доста очарователни животинки на света, че няма по какъв начин да ги погалим всичките.

Но общоприетите пухести топки са просто върха на айсберга. Има едни позабравени и малко известни сладури, които надали сте чували.

1. Ли пика – Тяншански сеносъбирач

wikimedia.org

Ли пика (дори името му звучи очарователно) е дребен бозайник, обитаващ планините на северозападен Китай. Родственик е на заека и това си проличава – като малко зайче с кръгли уши е.

Видът е от същото семейство, което включва и елементарния сеносъбирач. И двата типа са прелестни, само че тук сме присъединили ли пика, тъй като е доста необичаен. И става все по-рядък. Тези сладки животинчета са застрашени от изгубване и учените пресмятат, че в природата са останали по-малко от 1000 индивида.

2. Торбест бандикут

flickr.com

Сигурно сте се досетили – идва от Австралия, тъй че не е изненадващо, че наподобява необичайно. Но тези дълги заешки уши и дългата опашка му придават доста приветлив тип.

Баиндикътът е торбесто животно, което броди из северозападна Австралия и се храни с всичко, което открие – от плодове до буболечки и дребни животни.

Интересен факт е, че бандикутът не пие вода. Получава всичките нужни течности от храната си.

3. Пясъчна котка

flickr.com

Ако сте виждали фотография на пясъчна котка, евентуално ви е приличала на нечие малко котенце. Но това в действителност си е диво животно.

Пясъчните котки населяват пустините на Африка, Близкия Изток и Централна Азия. Достигат до 50см дължина (без да броим дългата опашка), само че пропорциите и козината им ги прави да наподобяват като котенца.

Също като бандикута, пясъчната котка не пие вода. Местните хора в пустинята Сахара споделят, че обичат да се прокрадват в дворовете им нощно време, с цел да опитат от камилското мляко.

4. Сибирска летяща катерица

wikimedia.org

Ако има гад, заслужаваща да носи прякора „ топка четина “, то това е сибирската летяща катерица. Просто я погледнете!

Добрата вест е, че с цел да видите това знамение в природата, даже не е нужно да ходите до Сибир. Въпреки името си, тази катерица се е открила също в Естония, Финландия и Латвия.

5. Джербоа

wikimedia.org

Макар това създание да е на процедура беззащитно, също по този начин е извънреден сладур.

Дербоата живее в пустинните райони от Африка до Азия, споделяйки част от хабитата на пясъчната котка. Прилича на дребно кенгуру, само че с доста огромни уши и дълга опашка.

6. Слонска земеровка

flickr.com

Само гледайте тази зурла! Слонската земеровка наподобява на мишка, само че в действителност не е гризач. Кръстена е по този начин – за ничия изненада – поради дългата си муцунка.

Различни типове слонски земеровки с вариращи носове населяват пясъчните и скални райони в южните елементи на Африка. Те са едни от най-бързите дребни животни на света и доближават скорост от 28км/ч. Освен това разполагат с значителен мозък… най-малко за създание с размера на мишка.

7. Плащоносещ броненосец

flickr.com

Този другар се назовава още розов баснословен броненосец, с което сграбчва премията за най-сладко име на животно. Но най-малкият броненосец в света има и други козове.

Малко наподобява на мармот, който си е поставил ризница. 10-сантиметровата гад населява централните райони на Аржентина и прекарва дните си подземен, а през нощта излиза да похапне инсекти.

8. Земен вълк

flickr.com

Завършваме със земния вълк, който се шири от източна до южна Африка. Въпреки името и външния си тип, в действителност принадлежи към фамилията на хиените.

За разлика от добре познатите му адаши, земният вълк е много шантав и чудноват, само че и сладостен. Освен това се храни с инсекти, а не с мръвка.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР