Кубинското правителство съобщи, че заради тежката икономическа криза въвежда нормиране

...
Кубинското правителство съобщи, че заради тежката икономическа криза въвежда нормиране
Коментари Харесай

Кубинците вече ще купуват определен брой пилешко, яйца и сапун

Кубинското държавно управление заяви, че поради тежката икономическа рецесия вкарва нормиране на продажбите на пилешко, яйца, боб, грах, сапун и други съществени артикули, съобщи Асошиейтед прес.

Министърката на вътрешната търговия Бетси Диас Веласкес сподели за Националната осведомителна организация, че ще бъдат въведени разнообразни форми на ограничение на количеството артикули, които може да купи едно лице. Целта е страната да се оправи с дефицита от съществени хранителни артикули.

Министърката упрекна за създалата се обстановката американското комерсиално ембарго.

Икономисти обаче считат, че също толкоз, а може би и по-голям фактор е намаляването на помощта, която Куба получава от Венецуела, също изпаднала в тежка рецесия, отбелязва АП.

Куба внася към две трети от храните. Годишно това й коства повече от 2 милиарда $ и през годините тя постоянно е изпитвала за малко дефицит от потребителски артикули. През последните месеци от магазините все по-често започнаха да изчезват, за дни или за седмици, някои артикули, а когато се появи пилешко или брашно, бързо се извиват опашки. Възниква и проблем с презапасяване.

В доста елементи на Куба в някои магазини към този момент стартира да се лимитира броят на продуктите, които може да купи едно лице. Това важи, да вземем за пример, за бутилките олио.

Cuba to increase rationing amid shortages https://t.co/wRRvTJUKia
— BBC News (World) (@BBCWorld) May 11, 2019
Магазините за хранителни артикули в Куба са държавни. Всеки кубинец има купонна брошура, която му дава право да купи дребни количества съществени артикули като ориз, фасул, яйца и захар всеки месец на цена, равна на няколко американски цента, отбелязва Асошиейтед прес.

Кубинците, които разполагат с задоволително пари, могат да купуват повече от тези артикули на "свободни " цени, които все пак като цяло са под междинните за света. Някои маркови артикули (висококачествен ориз, по-специални сладка и други) постоянно може да бъдат купени на цени, които са два или три пъти по-високи от страната, в която са създадени.

Решението на кубинското държавно управление за нормиране на някои артикули не значи, че те ще бъдат включени в така наречен купонни книжки, въведени през 1962 година, акцентира министърката на търговията, представена от организация Синхуа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР