Кубичният многоцветен портрет Жена с барета и карирана рокля (Мари-Терез

...
Кубичният многоцветен портрет Жена с барета и карирана рокля (Мари-Терез
Коментари Харесай

Необикновена картина на Пикасо бе продадена Лондон за почти 70 млн. долара


Кубичният разноцветен портрет „ Жена с барета и карирана рокля ” (Мари-Терез Валтер) ” на художника Пабло Пикасо беше продаден на търг в Лондон за близо 70 млн. $.

На платното си Пикасо сплотява любовта, която изпитва по едно и също време към две дами в живота си тогава. На напред във времето той увековечава своята другарка, модел и муза Мари-Терез Валтер, която тогава е на 28 години, само че в сянката й се прокрадва и "образът" на бъдещата му държанка - френската художничка Дара Маар.

„ От всички стилове на художника през десетилетията този в най-голяма степен въплъщава наследството на Пикасо като портретист на дами ”, разяснява Томас Бомпард от отдела „ Импресионисти и съвременно изкуство ” на аукционната къща „ Сотбис ”, която предложи картината на търга.

Пикасо рисува "двойния портрет" няколко месеца, откакто основава и шедьовъра си „ Герника ”, отдаден на едноименния испански град, който немските съдружници на Франко срутват със земята през 1937 година по време на Гражданската война в Испания.

„ Жена с барета и карирана рокля ” (Мари-Терез Валтер) ” е едно от общо 13-те творби на виртуоза, които бяха препоръчани и закупени на аукцион за последните няколко дни.

Макар и да не е публично доказано, "Блумбърг" издава, че зад покупката на всичките платна през последните два дни стои интернационалната художествена консултантска компания Gurr Johns. Тя е спечелила 4 картини на испанския художник на търг на "Сотсбис" и 9 от "Кристис", като за задачата е пръснала повече от 155 млн. $.

С офиси от Лондон до Лос Анджелис, Gurr Johns предлага художествени оценки, частни продажби и финансиране. Не е ясно дали компанията е купувала за един или няколко клиенти, както и дали това са единствените произведения на Пикасо, които е закупила през тази седмица. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР