Куба арестува 17 за трафик на мъже, за да се бият за Русия в Украйна

...
Кубинските власти арестуваха 17 души по обвинения, свързани с група
Коментари Харесай

Кубинските власти арестуваха 17 души по обвинения, свързани с група за трафик на хора, за която се твърди, че е примамвала млади кубински мъже да се бият в Украйна с руската армия.

Външното министерство на Куба каза по-рано тази седмица, че властите работят за разбиването на мрежата, която оперира в Куба и Русия, за да улесни кубинците да се присъединят към войната срещу Украйна.

„В резултат на разследванията досега са арестувани 17 души, сред които вътрешният организатор на тези дейности“, каза Сезар Родригес, полковник от Министерството на вътрешните работи на Куба, късно в четвъртък в телевизионна програма.

Родригес не назова имената на никого от обвинените за участие в кръга, но каза, че лидерът на групата е разчитал на двама души, живеещи на острова, за да наемат кубинци да се бият в замяна на плащане от името на Русия в Украйна.

Кубинският прокурор Хосе Луис Рейес каза, че замесените в скандала могат да бъдат наказани с до 30 години затвор, доживотна присъда или смъртно наказание, в зависимост от тежестта и вида на престъпленията, които варират от трафик на хора, борба като наемници и враждебни действия срещу чужда държава.

Русия, която има силни политически връзки с управляваната от комунистите Куба, отдавна е важна дестинация за кубинците, които се стремят да избягат от икономическата стагнация у дома.

Руският президент Владимир Путин миналата година подписа указ, който позволява на чужденци, записващи се за военна служба в руската армия, да получат гражданство по бърза процедура.


Куба твърди, че не участва във войната в Украйна и че отхвърля използването на свои граждани като наемници.

През май руски медии съобщиха, че няколко кубинци са подписали договори с руската армия и са изпратени да се бият в Украйна в замяна на руски паспорти.

Борейки се с украинска контраофанзива с нарастващи жертви и не постигайки значителни успехи на бойното поле от месеци, Русия вече беше потърсила помощта на частни военни сили, като наемници от групата Вагнер, които бяха наели бойци директно от руските затвори.

Вагнер също вербува сирийци да се бият заедно с руските войски в Украйна.

През юни беше съобщено, че иракски гражданин, който е бил вербуван от затвора, е бил убит биейки се за Вагнер в Украйна.


Източник: Ал Джазира, Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР