КТ Подкрепа“ предлага на правителството на Кирил Петков да заложи

...
КТ Подкрепа“ предлага на правителството на Кирил Петков да заложи
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа“ настоява за финансово стимулиране на жп транспорта

КТ „ Подкрепа “ предлага на държавното управление на Кирил Петков да заложи в Държавния бюджет за 2022 година средства за целево стимулиране на железопътния превоз в страната. Ръководството на синдиката показа тази заран мнението си по въпроса пред министъра на превоза и известията Николай Събев с молба да го внесе в кабинета.

Основната причина за предлагането е фрапантното покачване на цените на електрическата енергия за промишлеността през последните няколко месеца, което докара до внезапен скок на цените на жп транспортите от импорт, за експорт, както по вътрешни релации, с над 21 на 100. Нещо, за което „ БАНКЕРЪ “ към този момент писа в края на предходната година (виж ).

В същото време нарастването на навлата на тежкотоварния авто превоз – основен съперник на влаковете, е под 10 на 100, като той е годен най-много за компаниите, експлоатиращи нови камиони Евро-6.

„ Икономическата логичност демонстрира, че заради забележителното повишаване на жп превоза товародателите ще пренасочат товарите, които до момента са превозвали с железница, към автомобилния превоз. Това от своя страна ще докара до злополука в бранша и ще се отрази освен на работещите над 21 000 души в държавните жп предприятия у нас “, разяснява особено за „ БАНКЕРЪ " инж. Марио Нинов, основен специалист в КТ „ Подкрепа “.

Според него в последна сметка това ще докара до „ резултата на доминото “, като утежни в допълнение екологичната конюнктура у нас и ще направи непостижимата спомагателна цел за понижаване на нездравословните излъчвания с още 10% до 2030 година. Нещо, което от своя страна пък ще докара до в допълнение затваряне на разнообразни индустриални производства, с цел да може България да отговори на най-новите „ зелени “ условия!

За задачата от КТ „ Подкрепа “ оферират на държавното управление да заложи в бюджета за тази година средства за:

- отплата на НКЖИ за понижените доходи от инфраструктурни такси;

- основаване на логистични центрове за привличане на товари към огромните железопътни гари;

- покриване на загубите от осъществената дейност;

- субсидиране на жп превозвачите през Директива за птиците НКЖИ посредством понижаване на инфраструктурните такси, както го направиха към този момент доста страни в ЕС;

- субсидиране на жп превозвачите през Директива за птиците НКЖИ чрез покриване на част от разноските им за промишлена електроенергия;

- субсидиране на потребителите на жп товарен превоз чрез даване на квоти въглеродни излъчвания, съобразени със спестените от тях.

От КТ „ Подкрепа “ припомниха на министър Николай Събев и държавното управление, че на 10 декември 2020 година Европейският съвет одобри повишение на задачата на Европейски Съюз, заложена в Парижкото съглашение за понижаване на нездравословните излъчвания до 2030 година, от 40% до най-малко 55 на 100. На 14 юли 2021 година беше  показано Съобщението „ Подготвени за 55 “, към него са включени пакет от 15 начинания, отразяващи визията на Европейска комисия за реализиране на нарасналите емисионни цели на Европейски Съюз за 2030 и 2050 година. Това наложи актуализиране на националните цели, като за България задачата е понижаване на излъчванията с още 10% до 2030 година спрямо излъчванията от 2005 година.

„ С използването препоръчаните от нас ограничения ще се резервира и насърчи железопътния превоз в България, както и ще се реализиран част от задачите на „ Стратегия 2030 “ на Европейска комисия за образован,  резистентен и приобщаващ напредък за поощряване на по-екологична стопанска система “, разяснява още за „ БАНКЕРЪ “ инж. Марио Нинов.

Освен това КТ „ Подкрепа ” предизвести министър Николай Събев, че с цел да се подсигурява спокойствието и сигурността на работещите в бранша е необходимо  в бюджета на ведомството за 2022 година да се плануват нужните средства за осъществяване на Колективните трудови контракти в НКЖИ и поделенията на БДЖ, като се регистрира и идният растеж на минималната работна заплата за страната и на продължаващото повишаване на нужните средствата за живот.

Белчо Цанев

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР