Круфин Кулич - пухкав и вкусен, идеален за празничната трапеза

...
Круфин Кулич - пухкав и вкусен, идеален за празничната трапеза
Коментари Харесай

Круфин Кулич

Круфин Кулич - бухнал и апетитен, съвършен за празничната софра за Великден

Необходими Продукти

● брашно - 300 г
● яйца - 1 бр.
● жълтъци - 1 бр.
● краве масло - 30 г
● захар - 60 г
● квас - 10 г от кубче
● прясно мляко - 60 мл
● лимонова кора - настъргана
● ванилова захар - 1 пакетче

за плънка


● локум - 1 кутийка
● стафиди - 100 г
● шоколадови капки - 50 г

за намазване


● краве масло - 60 г
● захар - 1 с.л.

Начин на подготвяне

Сложете стафидите в купичка и ги залейте с ром. Оставете ги да киснат, до момента в който тестото стане готово. В купа пресейте брашното с щипка сол.

Добавете яйцето, жълтъка, захарта, леко разтопеното краве масло, затоплено прясно мляко с разтворената квас и ароматизирайте с едно пакетче ванилова захар и настърганата кора от един лимон. Замесете меко тесто. На пипане тестото би трябвало да бъде като меката част на ухо.

Покрийте тестото за козунака с парче найлон и приберете на топло в леко загрята фурна. Когато тестото удвои размера си, го разточете на тъничък лист върху набрашнена повърхнина. Колкото по-тънко е разточен листът, толкоз по-красиви дипли ще станат при печенето.

В купичка разбийте за малко с една супена лъжица захар омекналото краве масло. Намажете листа, подсушете стафидите и ги разпръснете от горната страна, прибавете шоколадовите капки и късчета локум. Завийте листа на руло. С изострен нож го срежете по дължина на две.

Всяка част завийте на кравай с разреза нагоре. Поставете ги една върху друга и сложете във форма 18 см. застлана с хартия за печене.

Оставете круфин кулича да втаса още веднъж. Изпечете пухкавия козунак на 160 градуса в авансово загрята фурна за към 50 мин. или до прелестен тен. Охладете на решетка и поръсете леко с пудра захар.

Да ви е сладко с този типичен Круфин Кулич!

Христос Воскресе! Весел Великден!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР