Кризисният щаб по енергетиката проведе първото си заседание днес. Щабът

...
Кризисният щаб по енергетиката проведе първото си заседание днес. Щабът
Коментари Харесай

ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА: Какво реши щабът на служебния кабинет?

Кризисният щаб по енергетиката организира първото си съвещание през днешния ден. Щабът се управлява от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него вземат участие представители на държавната организация " Национална сигурност ", на енергийния регулатор, на работодателите и синдикатите, както и министърът на енергетиката.

Христо Алексиев, вицепремиер по икономическите политики, стартира конференцията. Той регистрира, че проблемите, насъбрани в бранша, са доста. Алексиев осведоми, че първата задача, с която са се заели от щаба, е интерконекторът с Гърция.

" Мобилизирана е цялата страна. Изгубено е много време, през което нищо не е правено действително. Второто нещо беше стабилизирането на " Булгаргаз ". Оттук натам би трябвало да работим по задачата да осигурим нужните количества газ за популацията и бизнеса на търпими цени ", уточни Алексиев.

Той напомни, че за септември имало контрактувани количества газ, само че такива няма за идващите месеци.

" От октомври бизнесът тряба да има независимост да възнамерява и да бъде конкурентно кадърен ", регистрира той.

Енергийният министър Росен Христов даде ретроспекция на това какво са заварили на 3 август.

" Количества газ бяха обезпечени отчасти за септември и незадоволително за октомври. Това ни принуди да работим в супер незабавен порядък. " Булгаргаз " беше оставен в извънредно тежко положение, с голяма дупка в ликвидността. Дружеството не можеше да се разплаща за доставките за газ даже и когато намерим подобен. Интерконекторът е сериозен за доставките на газ, бил е оставен без контрол. Акумулирани са редица проблеми както със строителството, по този начин и с документите. Почти никакъв надзор не е бил реализиран. Там заварихме цялостен безпорядък и управление, което не съдействаше по никакъв метод за решаването на казуса ", сподели Христов.



Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР