Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея във вторник

...
Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея във вторник
Коментари Харесай

За първи път от 24 години Путин ще посети Северна Корея

Руският президент Владимир Путин ще посети Северна Корея във вторник и сряда.

Tова е извънредно рядко пътешестване, което акцентира разрастващото се партньорство на Москва с нуклеарна страна - Путин не е посещавал Пхенян от юли 2000 година

Севернокорейският водач Ким Чен Ун насочи покана към него по време на в съветския Далечен изток през септември предходната година.

" По покана на ръководителя по държавните въпроси на КНДР Ким Чен Ун Владимир Путин ще направи приятелско държавно посещаване в Корейската народнодемократична република на 18-19 юни ", оповестяват от Кремъл.

След Северна Корея Путин ще се насочи към Виетнам на 19-20 юни.

След началото на войната в Украйна Русия редовно показва подобряването на връзките си със Северна Корея, която доставя оръжия на Русия за сраженията ѝ в Украйна.

В предишното обаче връзките сред двете страни не постоянно са били толкоз близки. През 2013 година Москва поддържа две резолюции в Организация на обединените нации против Пхенян поради нуклеарните ѝ опити. Отношенията им наподобява са се затоплили след началото на съветското пълномащабно навлизане в Украйна през 2022 година

През юли 2023 година съветският боен министър Сергей Шогу посети Пхенян за парада по случай 70-годишнината от съглашението за помирение, поставило завършек на бойните дейности в Корея. По време на престоя си там Шойгу следи междуконтиненталната балистична ракета " Хвасон " дружно с други нови разработки на дронове.

Анализатори показват опасения, че Русия може да споделя с комунистическата страна проекти за напреднали нуклеарни, подводни и ракетни технологии в подмяна на доставената артилерия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР