Кризата с коронавируса накара водещите световни производители да преразгледат основно

...
Кризата с коронавируса накара водещите световни производители да преразгледат основно
Коментари Харесай

4 популярни модела коли отиват в историята

Кризата с ковид накара водещите международни производители да преразгледат главно продажната си тактика. И те стартират да вадят от гамата си с модели автомобилите, които не носят облаги. При някои от тях това се дължи на слабия интерес на клиентите, до момента в който при други - на новите екологични стандарти, които влизат в действие през тази година. Последните влязоха в действие при започване на 2020 година и са толкоз строги, че в случай че даден производител не успее да ги покрие, ще заплаща милиарди евро санкция.

Със сигурност четвъртото потомство на един от най-популярните коли в Европа Ford Focus няма да има спортна версия RS , като в тази ситуация са годни и двете аргументи - екологична и икономическа. Проблемът е, че 2,3-литровият мотор EcoBoost отделя прекалено много CO2, а модернизирането му и постигането на същата (или по-голяма) мощ може да стане единствено с спомагателен електромотор. В противоположен случай той няма по какъв начин да стане по-екологичен.

Във Ford са пресметнали, че

 

създаването на сходен автомобил се оказва прекомерно скъпа,

 

още повече че моментът за нея идва при глобална криза, поради която Ford е заставен да затваря фабрики и да закрива работни места. Едновременно с това компанията орязва моделната си гама, като отстранява от нея колите, които носят загуби.

Оказва се още, че във Ford имат съществени проблеми и със самата идея за нов Focus RS. Предполагаше се, че те ще доведат до отлагането на плана с 2-3 години, само че в последна сметка в компанията са решили изцяло да се откажат от този модел.

Така най-мощният Focus към този момент ще е версията ST, която разчита на мотор с мощ 280 к.с. Той ще разреши на американския производител да се конкурира с Volkswagen Golf GTI TCR и Cupra Leon, само че не и с подготвяния сега Golf R.

Нещо сходно става и в Skoda, където взеха решение за отвод от RS-версията на модела Kodiaq , макар нейната известност на европейския пазар. Причината е, че 2,0-литровият дизелов мотор с две турбини, който развива 240 к.с., е неблагоприятен от позиция на новите екостандарти.

Производството на кросоувъра ще бъде спряно през есента, само че преди този момент

 

Skoda ще предложи " прощална "  версия на модела,

 

която ще получи името Challenge. Поръчки за нея към този момент се одобряват на пазара в Чехия, като там тя ще коства над 1,4 млн. крони (50 840 евро). Автомобилът ще се отличава с по-богато оборудване, което включва камери за кръгово наблюдаване и тризонов климатик. От Chalenge ще бъдат създадени единствено 300 бройки.

Що се касае до битурбодизела, отводът от него се дължи на все по-жестоките екологични стандарти в Европа. При тях междинните равнища на отделяния въглероден двуокис за гамата на една компания би трябвало да бъдат 95 г/км. А моторът на Kodiaq RS отделя 163 г/км. С него кросоувърът форсира от 0 до 100 км/ч за 7 секунди и развива 220 км/ч.

Същият мотор се монтира и на някои модели на Volkswagen, например на Tiguan и Arteon, което значи, че те ще останат без него в най-скоро време.

Сериозен удар по почитателите си готви и Renault, откъдето вероятно ще се откажат от един от най-популярните модели в своята история – Megane. Той е на пазара от 1995 година, само че спадът на продажбите и фокусирането върху създаването на електрически транспортни средства евентуално ще доведат до отвод от неговото развиване за бъдеще.

Според основния дизайнер на Renaut  Лорънс ван дер Акер в момента шефовете на компанията разискват възможността разходите за разработка на Megane да бъдат употребявани за други модели.

" След като стартираме да усилваме гамата си от електрически автомобили, неизбежно някои от сегашните модели ще бъдат спрени, тъй като няма по какъв начин да си позволим да работим върху всичко това по едно и също време. Сегментът на Megane е подложен на голям напън и ние би трябвало да насочим парите си там, където е бъдещето на пазара ", изясни дизайнерът.

 

Продажбите на Megane понижават непрестанно от 2010 година,

 

когато в Европа бяха продадени 465 732 бройки. 10 години по-късно резултатът е 209 845 продажби, като на някои пазари спадът е голям. Във Великобритания например през 2020 година са продадени 2699 бройки против 58 994 от VW Golf.

Слабите продажби ще бъдат повода, поради която корейският производител KIA няма да предложи ново потомство на модела си Stinger . Същото се отнася и за седана Genesis G70, който се създава от премиум марката на Hyundai.

Според последните сведения KIA Stinger ще отпадне от гамата заради комплицираната икономическа обстановка по света, защото " сега автомобилната промишленост не претърпява най-хубавите си дни ". Още повече моделът Stinger не е насочен към всеобщи продажби, а към обособени клиенти, което надлежно не носи съществени доходи за марката.

" В изискванията на нестабилна стопанска система KIA може да поеме път на редуциране на бюджета си, като освободени запаси ще бъдат ориентирани към моделите, които се радват на голямо търсене от клиентите и по този начин потвърждават своята успеваемост ", беше сбитият коментар на компанията.

Освен с новото потомство на KIA Stinger проблеми могат да пораждат и с премиум модела Genesis G70, който употребява същата платформа, система за задвижване и гама мотори. Засега нито от KIA, нито от Hyundai, който е притежател на марката Genesis, не са удостоверили истинността на информацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР