Кризата с Covid-19 продължава да оказва силно влияние върху заетостта

...
Кризата с Covid-19 продължава да оказва силно влияние върху заетостта
Коментари Харесай

ООН: Възстановяването на заетостта може да отнеме години

Кризата с Covid-19 продължава да оказва мощно въздействие върху заетостта в целия свят, заяви Организация на обединените нации, като предизвести, че може да отнеме години, до момента в който равнищата на претовареност доближат предпандемичниге равнища.

В ново изследване Международната организация на труда (МОТ) към Организация на обединените нации преразглежда предходната си прогноза, съгласно която международният пазар на труда ще се възвърне съвсем изцяло през тази година.

Обвинявайки въздействието на разновидностите Делта и Омикрон и несигурността към това по какъв начин ще се развие пандемията, в този момент тя предвижда забележителен недостиг на работни часове през 2022 година спрямо интервала преди появяването на вируса.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Около 22 милиона работни места са затворени в развитите икон...

Ръководителят на МОТ Гай Райдър съобщи пред кореспонденти, че вероятностите " остават нестабилни ", съобщи БГНЕС, цитирайки Агенция Франс Прес.

„ Световните пазари на труда се възвръщат от рецесията доста по-бавно, в сравнение с чакахме преди. Вече сме очевидци на евентуално трайни вреди върху пазарите на труда, както и на обезпокоително повишаване на бедността и неравенството “, добави той.

В отчета се предвижда, че работните часове в международен мащаб ще бъдат с 2% по-малко от тези през 2019 година, което значи, че в света ще липсват към 52 милиона работни места.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронавирусната рецесия ще докара до внезапно повишаване на безработицата в доста индустриализирани страни...

През май предходната година МОТ предвижда, че дефицитът на работни часове ще бъде единствено на половина по-малък. В същото време формалното ниво на безработица в международен мащаб остава доста по-високо, в сравнение с преди настъпването на пандемията.

Очаква се през тази година 5,9 % от работещите в международен мащаб или към 207 милиона души, да бъдат публично регистрирани като безработни, което е по-добре, в сравнение с през 2021 година и изключително през 2020 година, само че въпреки всичко е повече от 186-те милиона през 2019 година

В отчета на МОТ се споделя, че " най-малко до 2023 година " се чака световното ниво на безработица да остане над 5,4-процентното ниво, следено преди рецесията. И предизвестява, че цялостното влияние върху заетостта е доста по-голямо от авансово плануваното, защото доста хора въобще са излезли от обсега на работната мощ.

Според прогнозите, през 2022 година коефициентът на присъединяване на работната мощ в международен мащаб ще остане с 1,2 процентни пункта под нивото отпреди три години.

МОТ счита, че това подхожда на недостиг от към 40 милиона служащи в международен мащаб.

Райдър предизвести, че пандемията към този момент е " отслабила икономическата, финансовата и обществената конструкция в съвсем всяка страна, без значение от нейния статус на развиване ".

В същото време МОТ посочи, че разликите в достъпа до ваксини и в ограниченията за икономическо възобновяване значат, че рецесията визира групите служащи и страните по доста разнообразни способи.

Може би не е изненадващо, че в отчета се показва, че пазарите на труда в страните с по-високи приходи наподобява се възвръщат по-бързо, макар че някои от тях към този момент стартират да се сблъскват с проблеми, свързани с дефицита на работна ръка, сподели Райдър.

Многобройни фактори наподобява са причина за по този начин наречената " Голяма оставка ", следена в някои страни, сподели Райдър, като добави, че рецесията явно е " предиздвикала забележителен брой хора в работната мощ да преразгледат заетостта, която имат ".

Междувременно измененията в метода на работа наподобява задълбочават разнообразни форми на неравноправие, в това число изостряне на неравенството сред половете, се показва в отчета.

От самото начало беше ясно, че пандемията оказва непропорционално влияние върху дамите, които поеха лъвския дял от спомагателната работа по полагане на грижи, а също по този начин по-често работят в мощно засегнатите браншове, като услугите и пътуванията.

Райдър предизвестява, че въздействието може да продължи и след края на пандемията. „ Има опасения, че дълготрайният резултат на коронавирус на основа полова принадлежност на работното място ще бъде негативен “, сподели той.

В отчета се показва, че промени като прекосяването към по-голяма взаимозависимост от неофициална независима претовареност, увеличението на работата от разстояние и смяната на трендовете при краткотрайната работа " рискуват да влошат качеството на изискванията на труд ".

Райдър упорства, че единствено " широкомащабно възобновяване на пазара на труда " ще разреши на света в действителност да се възвърне от пандемията. „ За да бъде стабилно, това възобновяване би трябвало да се основава на правилата на достойния труд, в това число здравето и сигурността, справедливостта, обществената протекция и обществения разговор “, сподели той.

Без съгласувани и ефикасни интернационалните и вътрешни политики в доста страни възобновяване на вредите евентуално ще отнеме години, предизвести генералният шеф на МОТ Гай Райдър.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР