Критици на националистическото правителство на Сърбия, които са документирали широко

...
Критици на националистическото правителство на Сърбия, които са документирали широко
Коментари Харесай

Критици на Вучич бяха атакувани със шпионски софтуер от военен клас

Критици на националистическото държавно управление на Сърбия, които са документирали необятно публикуваната корупция в страната, са били атакувани с шпионски програмен продукт от боен клас по-рано тази година, сочат нови данни на откриватели в региона на сигурността, съобщи " Гардиън ".


Опитът за хакване на двама сръбски продемократични деятели, чието име не се оповестява, с цел да се отбрани сигурността им, в последна сметка не е бил сполучлив, защото айфоните на двамата са били обновени с най-новия програмен продукт за iOS, който съгласно откривателите е предпазвал устройствата от навлизане.

Лицата първо са били предизвестени за опита за хакване от Apple, която е изпратила на двамата предизвестие, че може да са станали цел на държавно спонсориран участник. По-късно предизвестието беше доказано след следствия на откриватели от Access Now, фондация Share в Сърбия, Citizen Lab в Munk School към Университета в Торонто и Amnesty International.

Констатациите идват единствено няколко месеца откакто откривателите разкриха, че съветски публицисти, които подлагат на критика Владимир Путин и живеят в Европейския съюз, също са били обект на шпионски програмен продукт. Съветът на Европа и

Наталия Крапива, юридически консултант по въпросите на технологиите в Access Now, съобщи: " Тези констатации са извънредно тревожни за върховенството на закона и демокрацията в Сърбия. Неконтролираното потребление на търговски шпионски програмен продукт е отрова освен за правата на индивида, само че и за сигурността и демократичните институции във всяка страна. "

Изследователите са открили, че сръбските жители са били обект на офанзиви с разлика от към минута един от различен на 16 август 2023 година или към тази дата. Access Now и Citizen Lab откриха следи от опита за офанзива, която се е опитвала да се възползва от допустима накърнимост в приложението HomeKit на iPhone.

Изследователите обявиха, че тактиката е " съвместима " с тези, употребявани преди този момент от израелската компания NSO Group, която продава едно от най-сложните кибернетични оръжия в света, известно като Pegasus.

Изследователите по сръбския случай не са могли да потвърдят изрично какъв тип шпионски програмен продукт е бил употребен, защото наличните криминалистични индикатори са лимитирани.

" Засега не приписваме тези офанзиви на съответен оператор, само че означаваме, че в продължение на 10 години следствия на Citizen Lab са открили, че Сърбия е постоянен клиент на наемнически шпионски програмен продукт и други търговски технологии за наблюдаване ", съобщи Джон Скот-Рейлтън, старши откривател в Citizen Lab.

Макар че откривателите не могат да свържат дефинитивно опитите за офанзиви в Сърбия с съответен шпионски програмен продукт, опитите за хакерски офанзиви евентуално ще възобновят фокуса върху предходни констатации, свързани с скрито събиране на данни и наблюдаване от страна на сръбската Агенция за информация в региона на сигурността (BIA). Последният шеф на БИА беше Александър Вулин, който през юли 2023 година беше включен в лист със наказания от Министерството на финансите на Съединени американски щати поради поддръжката му за Москва и потреблението на " политическите му позиции за основаване на поддръжка за злонамерените действия на Русия " и за подклаждане на неустойчивост в Сърбия. Вулин подаде оставка от поста си на 3 ноември.

Една от хипотетичните жертви на опита за хакерска офанзива разказва работата си като ориентирана към критикуване на " автократичния режим " в Сърбия и " необятно публикуваната корупция " в страната, както и към проруската външна политика на настоящето държавно управление, което не е в съгласие с Европейски Съюз по въпроси като глобите против Москва.

Според лицето опитът за хакерска офанзива евентуално е бил опит за заплашване или дискредитиране на работата му, " с цел да се откри нещо компрометиращо против мен ".

И двете лица, които са били обект на офанзивата, считат, че опитът за хакване може да е бил обвързван и с апели за публично следствие на дейностите на държавното управление по отношение на всеобщата пукотевица, при която предишното лято починаха 17 души, в това число деца.

След стрелбата избухнаха всеобщи демонстрации, на които протестиращите осъдиха популисткия президент Александър Вучич, упрекван за основаването на разделяне в страната, което съгласно някои е довело до всеобщата пукотевица. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР