Критиките към военните действия на Израел в Ивицата Газа достигнаха

...
Критиките към военните действия на Израел в Ивицата Газа достигнаха
Коментари Харесай

Политика в Евровизия: Бивши участници искат Израел да бъде изгонена от конкурса

Критиките към военните дейности на Израел в Ивицата Газа доближиха и до песенния конкурс " Евровизия ". Бивши участници и други реализатори от разнообразни страни упорстват Израел да бъде изпъден от музикалното събитие поради войната в Газа.

Над 1400 актьори от Финландия подписаха петиция, в която насочат това искане към уредниците от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Те желаят финландският публичен ефирен оператор Yle да се откаже от присъединяване си при положение, че Израел въпреки всичко бъде позволен до " Евровизия ".

Сред подписалите се са финландските реализатори Олави Уусивирта, Палефейс и Аксел Енстрьом, който показа страната в състезанието през 2011 година

Миналогодишната представителка на Франция Ла Зара се включи в друга онлайн петиция със същата цел. В свое изказване тя написа, че страната Израел би трябвало да бъде дисквалифицирана от състезанието, защото държанието на страната " опонира на главните правила на Евровизия, които се застъпват за приобщаване, разнообразие и приемливост ".

Изпълнителката прави връзка сред спора в Близкия изток и военните дейности на Русия в Украйна - поради които Москва беше отстранена от музикалното събитие.

" Ако Евровизия предприе такава стъпка, с цел да осъди ужасите, осъществени от Русия, наложително е да направи същото и във връзка с Израел ", написа Ла Зара.

Ден откакто Русия стартира нашествието си в Украйна през 2022 година, представителят на финландската социална телевизия Yle Виле Вилен съобщи, че офанзивата на Москва е " в прорез с всички полезности, които европейските телевизионни оператори съставляват ". Скоро по-късно EBU дисквалифицира страната.

В скорошно изявление Вилен показва, че обстановката с Израел в този момент " не е напълно същата ".

" Колкото и да е извънредно, това не е война на междудържавна експанзия като тази на Русия в Украйна ", сподели той пред финландския таблоид Ilta-Sanomat.

Но някои реализатори не споделят неговото мнение. Поп изпълнителката Монтен, която показа Австралия на " Евровизия " през 2020 и 2021 година, също прикани за отстраняването на Израел, само че даде други причини.

" Подписах отвореното писмо, защото е незаслужено по отношение на всеки актьор, който [страната] избере, присъединяване му да бъде обвързано с политически претекстове ", споделя Монтен.

Към момента EBU не е подхванал съответни дейности по този въпрос. Тепърва следва множеството страни да изберат своите реализатори и песни, които да ги съставляват на тазгодишното издание на състезанието.

 Израел на Евровизия 2023
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР