Критична остава ситуацията в много райони на страната заради преливащи

...
Критична остава ситуацията в много райони на страната заради преливащи
Коментари Харесай

Все още има наводнени селища и бедстващи райони


Критична остава обстановката в доста региони на страната поради преливащи реки и язовири.

Започва следеното изпускане на води от три язовира в Плевен. Целта е поддържане на свободен размер на оборудванията и недопускане на спешни обстановки и основаване на риск от наводнения, заяви БНР.

В осъществяване на наредбите на Закона за водите от " Напоителни системи " предизвестяват, че стартира следено изпускане на води от язовирите " Кайлъка ", " Тотлебенов вал " и " Мъртва котловина 2 ", които попадат в землището на Плевен. Същевременно от ВиК-Плевен предизвестиха за проблеми на водоподаването в Червен бряг, Рупци и Радомирци.

Обстановката в региона на област Бургас стартира да се възстановява, сподели зам.-областният шеф Владимир Крумов. Временно е затворен пътят Ахтопол – Резово. Река Велека е вдигнала доста равнището си след падналите дъждове и в трансферирала над моста. Няма заплаха там. Имаме изпратени екипи, които да наблюдават и да преценяват по кое време да пропуснат преминаващите коли, изясни той.

Сходна е обстановката към кръстовището със село Дебелт, показват от бургаската полиция. Те прецизират, че прекосяването е невероятно поради липса на отток на водата. Има аварирали коли. От полицията предлагат като обходен маршрут пътя сред Константиново, Русокастро, Дюлево и Средец.

Пътят сред селата Димчево и Присад краткотрайно е затворен, оповестиха от Община Бургас. Причината е преливане на язовир Мандра в региона.

Крумов посочи, че към този момент са проходими останалите пътища в региона, които през вчерашния ден бяха затворени.

Критично е било положението на 3 язовира в региона на средецкото село Зорница. „ Изпратихме на място тежка машина, която да бъде в подготвеност, в случай че равнището на язовира продължи да се повишава, с цел да може да разшири преливника, с цел да не се получат преливания и скъсвания на стени. Постепенно видяхме, че равнището на водата в язовира стартира да спада “, изясни той. Вече няма заплаха от преливане на Хур дере, макар че язовирът е цялостен.

„ Има една хубава вест. С оглед на падналите дъждове равнището на язовир Камчия се е покачило неведнъж. За последните четири дни количеството вода, което е влезнало, е влезнало, да с цел да ни стигне за 3 месеца през лятото “, добави зам.-областният шеф.

Остава оповестеното отчасти бедствено състояние на три места в региона -в региона на село Равадиново, на селата Загорци и Извор, както и на средцкото село Зорница. „ Предстои да се създадат огледи, където има вреди, да се опишат в протоколи и да стартира подпомагането на популацията, което е потърпевшо “, уточни Крумов.

и.

, изясни кметът

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР