Кристалина Георгиева, която пое управлението на Международния валутен фонд тази

...
Кристалина Георгиева, която пое управлението на Международния валутен фонд тази
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева ще „поправи покрива преди да удари бурята“

Кристалина Георгиева, която пое ръководството на Международния валутен фонд тази седмица като първият водач на МВФ, претърпял една от строгите стратегии на водещата институция за икономическо адаптиране. Нейната татковина България мина през мъчителен преход от социализъм към пазарна стопанска система през 90-те години на предишния век в изискванията на възходящ дълг и безработица, които сринаха финансова система на страната и доведоха до висока инфлация. Това написа "Уолстрийт джърнъл ", изданието на което Георгиева даде първото си изявление на новата си работа.

Георгиева показа, че опитът й да вижда хора, които са изправени пред дефицит на храна и необятно публикувана беднотия, породени от неприятни политики, затвърждава нейната ангажираност с икономическата суровост. МВФ оказа помощ на стопанската система на България, като даде съществени заеми в подмяна на сложни политически промени, в това число стесняване на обществения бранш, приватизация на държавни предприятия и занемаряване на държавните дотации. Новият началник на Фонда счита, че този опит я е предиздвикал да продължи кариерата си в интернационалните институции като Световната банка и Европейската комисия, защото изрично има вяра, че те могат действително да подобрят живота на елементарните хора. Сега тя е решена да показва това във МВФ.

"Във времена, когато има повече песимизъм към нашата работа, най-хубавият метод интернационалните организации да потвърдят, че мултилатерализмът работи, е посредством неговото реализиране. Ние осъзнаваме, че световната стопанска система продължава да разочарова. Непредсказуемостта на комерсиалните разногласия, колебливостта на финансовите потоци, Брекзит, споровете и естествените бедствия са в положение да причинят огромни стопански опустошения ", сподели Георгиева, която прекара по-голямата част от деня, преглеждайки настоящите кредитни стратегии на МВФ, с цел да дефинира дали се нуждаят от промяна, защото икономическият напредък се забавя.

Подобно на нейния предходник - Кристин Лагард, и Кристалина Георгиева предизвестява страните да работят в този момент и да дават обществени вложения, подкрепящи икономическия напредък, както и реализиране на структурни промени, преди икономическите условия да се влошат в допълнение.

"Кристин Лагард би споделила, когато слънцето грее е моментът да оправим покрива. Идвам в миг, когато към този момент има облаци и инцидентни дъждовни капки и моето обръщение е, че няма повече опция да отлагате поправянето покрива ", разяснява българският икономист.

Темата на доктората на Георгиева е съдържал тези за политиката за запазване на околната среда в Съединени американски щати, а в този момент Георгиева е съпредседател на самодейност на високо ниво за политиките за изменение на климата, дружно с Бан Ки-мун, някогашният началник на Организацията на обединените народи, и с Бил Гейтс - софтуерният милиардер, трансформирал се във човеколюбец. Във връзка с всичко това, Георгиева си купи електромобил „ Тесла”, с който всеки ден върви на работа.

Според Робърт Зелик, някогашен началник на Световната банка, тя ще донесе в МВФ опитът си на технократ, когато става въпроса за правене на покупко-продажби. "Кристалина има уменията, широчината на опита, световната мрежа, интелигентността и персоналният си метод, с цел да се трансформира в извънредно сполучлив водач на МВФ в един провокационен и значим миг, означи той.

В предходната си работа като изпълнителен шеф на Световната банка Кристалина Георгиева съумя да обезпечи увеличение на банковия капитал с 13 милиарда $ - съвсем удвояване на активите на банката - след деликатни договаряния със 189-те държави-акционерни и макар първичния песимизъм на администрацията на Доналд Тръмп и на Конгреса на Съединени американски щати.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР