Криптовалутите продължават да бъдат все така непредвидими. От върха си,

...
Криптовалутите продължават да бъдат все така непредвидими. От върха си,
Коментари Харесай

Регулаторната гравитация приземява криптосвета

Криптовалутите не престават да бъдат все по този начин непредвидими. От върха си, доближат през ноември 2021 година, когато цената му беше съвсем 69 000 $, биткойнът напряко се срина и тези дни бе към 38 261 $. Най-голямата виртуална валута повлече със себе си и останалите цифрови токени, като съгласно сметките на анализаторите общата стойност на срутва им е към 1 трилион $.

 

Възходът на биткойнът и цифровите му събратя бе подхранен от разнообразни хипотези за институционалния им статус и официализирането им като форма за отбрана на капиталови портфейли от високи опасности. В същото време истеричният полет на цифровите пари към небесата като че ли даде повече убеденост на криптоскептиците, които пазят тезата, че токените не са действителен актив. И както са се озовали на непредвидима висина, им следва среща с дъното.

На този декор обаче се виждат необясними от позиция на този песимизъм обстоятелства. Например появилата се информация, че редица централни банки по света обмислят дали да издадат свои лични цифрови валути за необятната аудитория. Това е така наречен цифрова валута на централната банка на дребно (CBDC). Повечето страни-членки на МВФ интензивно правят оценка CBDC, като единствено няколко са издали лична цифрова валута или създават тестови планове в тази посока. Актуалната Fintech-информация сочи, че към този момент има шест напреднали плана на CBDC.

Последният отчет на компанията за мениджмънт на активи в цифрова валута Grayscale Investments дефинира

цифровата стопанска система като " пресечната точка на технологиите и финансите

която от ден на ден се дефинира от цифровите пространства, прекарвания и транзакции ". Все повече финансови институции започнаха да оферират услуги, които разрешават на клиентите достъп до биткойн (BTC) и други цифрови активи, се показва в отчета.

През февруари 2021 година в поддръжка на дейности за запазване на криптоактиви Bank of New York Mellon да вземем за пример разгласи проектите си да държи, трансферира и издава биткойни и други криптовалути като управител на активи. По данни на банката, в нея има 46.7 трилиона $ активи под настойничество и/или администрация и 2.4 трилиона $ активи под ръководство.

По стъпките на Bank of New York Mellon крачи и U.S. Bank, която през октомври предходната година разгласи, че започва услуга за настойничество на криптовалута за институционални вложители. В момента 

попечителството на цифрова валута се радва на същински взрив в Съединени американски щати

откакто на 22 юли 2020 година Службата за валутен надзор на Съединени американски щати (Office of the Comptroller of the Currency – OCC) позволи даването на услуги по настойничество на криптовалута и доста обичайни банки започнаха да ги включват в активността си през 2021 година. В сферата на попечителството U.S. Bank да вземем за пример си партнира с New York Digital Investment Group (NYDIG). Тази компания е сътрудник като подпопечител с още 35 банки и кредитни институции.

Освен това доставчиците на инфраструктура на цифрови активи също оказват помощ за превъзмогване на пропастта сред обичайните банки и света на криптовалутата. 

BNY Mellon е избрала за сътрудник доставчика Fireblocks , който да даде опция за предпазване на цифрови активи. Банката построява своя лична платформа за предпазване на цифрови активи, с помощта на софтуерните вложения, които е направила.

Според Мат Джанг, някогашен търговски изпълнителен шеф в световната банка Citi и създател на Hivemind Capital Partners - мултистратегически фонд на стойност 1.5 милиарда $, предопределен да помогне за " институционализирането на крипто вложението ", 

банките би трябвало да разработят доста по-прецизна регулаторна рамка.

Клиентското търсене е налице, тъй че банките би трябвало да намерят способи да си партнират с подпопечители, с цел да пакетират услугата в кратковременен проект, като в същото време измислят пътната карта за нейното развиване, счита Джанг.

И до момента в който биткойнът и цифровите му събратя се мятат сред небето и дъното, опитите за контролиране на този пазар не престават. Сенаторът от щат Калифорния Сидни Камлагер показа предходната седмица законопроект, който ще разреши приемането на криптовалути за избрани заплащания. Камлагер предлага да се позволи на държавна организация „ да приема криптовалута като способ на заплащане за даване на държавни услуги “. Този закон е ход на законодателно държавно равнище за справяне с всяка евентуална регулаторна неустановеност към цифровите активи и потвърждава изказванието, че Калифорния е най-готовият за официализирането на криптовалутата щат в Съединени американски щати.

Не изостават и някои от другите щати. Миналата седмица губернаторът на Колорадо Джаред Полис разгласи, чеочаква страната да одобри данъчни заплащания благодарение на криптовалути до лятото на 2022 година.  

Представител на щата Тенеси също показа законопроект,  който ще разреши на страната да влага в крипто и NFT (незаменими токени). Патрик МакХенри, републиканец, представляващ Северна Каролина в Камарата на представителите на Съединени американски щати, прикани при започване на годината за " необятен, двупартиен консенсус “ по въпроси, засягащи крипто-индустрията.

Сибирският мечок също се е засилил  

във връзка с цифровите пари и регулирането им, само че както може да се чака по ленински - с декрети и забрани.  В края на предходната седмица Министерството на финансите на Руската федерация разиска опциите за  данъчно облагане на крипто активите, което е някаква крачка в официализирането им. Финансовият министър Антон Силуанов съобщи, че сега главният въпрос е процесът по признание и заверка на крипто-активите. " Криптовалутата е артикул на интернет и в случай че желаеме да забраним криптовалутата, тогава би трябвало да забраним интернет. Ние имаме вяра, че легализацията постоянно е по-добра от възбраната, която може елементарно да бъде заобиколена ", сподели той.

Любопитно е, че до момента в който министерството е за контролиране, централната банка на Русия е за възбрана. Вярна на позицията си, в края на предходната седмица централната банка на РФ показа законопроект, който не разрешава образуване на издаване, издаване, образуване на обращението на частна цифрова валута на територията на Руската федерация . За образуване на издаването или обращението на частни криптовалути в Русия, Централната банка предлага санкции за физически лица в размер на 300 000-500 000 рубли, а за приемане на заплащания в нея - 30 000-50 000 рубли. За юридическите лица и в двата случая санкциите би трябвало да са 1 милион рубли.

Проектът планува също възбрана на банки и други участници на финансовите пазари да имат частни цифрови валути. Централната банка също по този начин предлага банките да отхвърлят да правят преводи и заплащания в интерес на юридически или физически лица, чиято активност способства за издаването или циркулацията на частна цифрова валута. Рекламата на частни цифрови валути на територията на Русия също е неразрешена в законопроекта на Централната банка.

В началото на 2022 година централната банка на Русия разгласява отчет " Криптовалути: трендове, опасности, ограничения “, в който, с цел да понижи заканите, предложи да се забрани издаването, копаенето и циркулацията на криптовалути в Русия. Засега обаче печели концепцията на Министерството на финансите, която планува контролиране на криптовалутите в Русия без тяхната възбрана. На 21 февруари (понеделник) то внесе законопроект, съгласно който потреблението на криптовалути като платежно средство на територията на Руската федерация продължава да е неразрешено, а цифровите валути се преглеждат само като инструмент за вложение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР