Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите

...
Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите
Коментари Харесай

Ало измамници се представят за дипломати и посланици

Криминалисти от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик предизвестяват жителите за зачестяване на опитите за телефонни измами. Схемата е позната, само че с нов колорит.

Основно са засечени позвънявания към стационарни телефони на възрастни и самотно живеещи хора в регионалния град. Схемата, която се употребява, е класическа със напълно леки вариации.

Измамниците в множеството случаи се свързват посредством стационарни домашни телефони с евентуалните си жертви и употребяват добре позната досега скица. Непознат звъни по телефона на бъдещата жертва и оповестява, че е доктор, юрист или друго длъжностно лице, като осведоми, че е станала тежка злополука. В мелето е потърпевш непосредствен, родственик и за неговото избавяне е нужна скъпа и незабавна интервенция. Друга употребена версия е, че непосредствен или член на фамилията, живеещ в чужбина, е предизвикал пътно произшествие, при което е умрял човек. За да бъде освободен от ареста, била нужна немалка парична сума или полезности.

В единия от случаите са се представяли за дипломатически чиновници на българско посолство в чужбина, които били ангажирани да оказват помощ на арестувания за злополуката българин, като търсят пари за неговото освобождение.

За локални криминалисти схемата не е нова, само че измежду евентуалните жертви към момента не е задоволително позната. Апелът към жителите е да са бдителни, да не се поддават на позвъняванията на непознати, да не дават под какъвто и да е претекст парични суми или полезности на непознати, даже в случай че се показват за служители на реда, юристи, лекари или дипломати. Ако имат сходни позвънявания, първо да позвънят на своите близки, като ги осведомят за случилото се, или да подадат сигнал на телефон 112.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР