Кремъл издаде указ, премахващ руското подразделение на френската хранителна група

...
Кремъл издаде указ, премахващ руското подразделение на френската хранителна група
Коментари Харесай

Москва извади руския клон на Danone от списъка на фирмите под държавен контрол

Кремъл издаде декрет, премахващ съветското поделение на френската хранителна група Danone от листата с компании, които са сложени под краткотраен държавен надзор. Този ход идва на фона на известия, че Danone се надява да продаде съветското си поделение на предприемач, обвързван с Рамзан Кадиров, чеченския водач и непосредствен съдружник на президента Владимир Путин.


Русия издаде декрет предишния юли, с който съобщи " краткотрайно " контрола върху акциите на съветското поделение на Danone на Федералната организация за ръководство на държавната благосъстоятелност на Русия, което съгласно Москва е възмездие за глобите против съветски компании в чужбина. В сряда Путин издаде различен декрет, с който анулира това решение. Кремъл не изясни повода за този ход и не е ясно какво би означавало това за контрола върху съветския бизнес на Danone - нито на процедура, нито от правна позиция.

Руското звено на компанията към този момент е ребрандирано и лоялните на Кремъл хора са назначени отпред. Financial Times заяви предишния месец, че френската група възнамерява да продаде съветското си звено на Vamin Tatarstan, съветска млечна компания, благосъстоятелност на Минтимер Мингазов, който има връзки с Кадиров. Според документ, изпратен до съветското министерство на земеделието, договорката би трябвало да бъде на стойност 17,7 милиарда рубли (190 милиона долара).

Руските управляващи предадоха предходната година ръководството на компанията на Кадировския племенник Якуб Закриев. Впоследствие Мингазов бе назначен в борда на компанията, която е преименувана на Life and Nutrition.

Западни критици и анализатори разкритикуваха като експоприация шокиращия ход на Кремъл да поеме контрола върху групата, дружно с датската пивоварна Carlsberg. Русия сложи строги условия към западните компании, които желаят да изоставен страната на фона на военната си атака против Украйна. Фирмите би трябвало да продадат съветските си активи с най-малко 50 % отстъпка от пазарната им стойност и да създадат финансов принос от всяка продажба в съветския държавен бюджет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР