Кредиторите ще дават възможност на длъжника доброволно да изпълни задължението

...
Кредиторите ще дават възможност на длъжника доброволно да изпълни задължението
Коментари Харесай

Най-после! Забраняват на събирачите на борчове да тормозят д...

Кредиторите ще дават опция на длъжника непринудено да извърши задължението в 14 дневен период, като посочат банкова сметка или различен метод за заплащане. Това е записано в оповестения план за публично разискване на Закон за събиране на вземания по потребителски контракти.

Да уведоми длъжника за прехвърлянето на вземането му на сдружение за събиране на вземания също е обвързване на първичния заемодател. Уведомлението би трябвало да съдържа данни за размера на вземането, неговото съображение, по кое време е настъпила изискуемостта, какви суми са изплатени досега и коя е компанията, на която е трансферирано вземането.

Първоначалният заемател или купувачът на взимане, според от това при кого се намират документите, които откриват и са по отношение на вземането, ще бъде задължен при документално искане от потребителя да му съобщи копия от тях, написа още в законопроекта.

Законът планува единствено сдружения, вписани в специфичен обединен указател към министъра на стопанската система и промишлеността, да могат да събират вземания от консуматори. Контролът върху тях ще се прави от Комисията за отбрана на потребителите към министъра на стопанската система и промишлеността.

Въвеждат се условия за регистрацията на сдруженията за събиране на вземания - капитал от 500 000 лева и подписана застраховка " Професионална отговорност ".

Забранява се на обособени физически лица да събират отговорности. Забранява се на осъждани лица да имат, да управляват или да са в трудови правни отношения с колекторски компании. При три поредни нарушавания на разпоредбите за събиране на вземания в границите на една година регистрацията на колекторската компания се заличава, написа Монитор.

Забранява се на сдруженията за събиране на вземания да употребяват способи като тормоз, насила, закани, обиди или физическо принуждение, с цел да принуждават длъжниците да изплащат отговорностите си. Забранява се на колекторите да тормозят жителите на работните им места и в дома им, да ги дискредитират пред сътрудниците и работодателя им, да слагат известия за дълга на публични места. Когато търсят длъжника, ще имат право да го вършат единствено документално или по телефон, и то не по-често от период от 2 работни дни. Забранява се и звъненето през почивните дни и сред 20:00 и 7:00 часа. Същите забрани се планува да важат и за първичните кредитори.

Ако потребителят счита, че не е дебитор, ще може да приключи извънсъдебното събиране от покупател на вземането, като оспори задължението си. За него е планувана и опция да се обърне към орган за различно разрешаване на разногласието.

Забранява се на сдруженията за събиране на вземания да начисляват върху главницата всевъзможни други такси и разходи с изключение на законната рента.

С препоръчаните законови промени се вкарват правила и за ръководството и обслужването на вземания, когато те не са непосредствено трансферирани, а колекторската компания събира дълга от името на първичния заемодател. Фирмите, ръководещи задължения, също би трябвало да дават отговор на избрани условия и да са вписани в единния указател на сдруженията за събиране на вземания. За тях важат същите правила за метода, по който могат да търсят длъжника, както и възбраните да тормозят негови близки, сътрудници, да слагат информация за дълга на публични места и по местоработата му, да му звънят късно вечер или през почивните дни.

Дружеството за събиране на вземания, което редовно нарушава разпоредбите, ще бъде заличавано от регистъра, като с това реализирането на активност по събиране на вземания ще бъде прекъсната.

Към сегашния миг предвид на неналичието на законова наредба всяка компания или физическо лице, даже осъждано за тежко закононарушение, може да събира вземания от българските жители. В някои случаи тези вземания са с изтекла отминалост, към този момент са платени или произтичат от оскъдни, неравноправни клаузи, само че жителите не могат да се базират навреме на тези условия заради липса на предоставена информация от кредитора или сдружението за събиране на взимане. За нарушавания, осъществени от колекторски компании при събиране на вземания, се плануват наказания в размер от 10 000 до 50 000 лв..

Срокът за събиране на мнения и оферти по проектозакона е 18 февруари.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР