Кредитните нужди на държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския

...
Кредитните нужди на държавите от Съвета за сътрудничество в Персийския
Коментари Харесай

Спад на кредитните нужди на държавите от Залива прогнозира Голдмън Сакс

Кредитните потребности на страните от Съвета за съдействие в Персийския залив (GCC) могат да паднат до едвам 10 милиарда щ. $ през идните три години против сегашните близо 270 милиарда $, в случай че петролните котировки се задържат на достигнатите през седмицата нива, предвижда " Голдмън Сакс груп ". Ако цените на черното злато останат приблизително 65 $ за барел при равни други условия, шестте страни от съвета в Залива (Бахрейн, ОАЕ, Катар, Кувейт, Оман и Саудитска Арабия) ще редуцират с 96% размера на заемите, които ще би трябвало да теглят, спрямо количеството им при 45 $ за барел нефт, пресмята икономистът на банката Фарук Соуса.    

Петролните котировки скочиха с съвсем 80% от началото на ноември 2020-а - до към 70 $ за барел вид " Брент " (69.22 $ за фючърсните контарки с доставка през май в края на търговията на 12 март) - откакто едрите международни стопанства започнаха ударна имунизация на популацията, а групата " ОПЕК+ " предприе съществени редукции на добива. 

Средната цена, нужна за балансиране на настоящите сметки на членовете на GCC, е доста по-ниска - 50 $ за барел, по оценка на " Голдмън Сакс ". Което обезпечава относително успокоение на блока от позиция на предстоящите рискови условия и стабилността на валутните бордове, даже котировките да паднат под сегашните равнища. 

Държавите от Залива са изтеглили към 63 милиарда $ посредством излъчвания на обичайни и на ислямски облигации през предходната година. 

Кувейт евентуално ще успее да реализира най-голямо усъвършенстване на бюджетните сметки, като дефицитът ще се свие с към 15% от Брутният вътрешен продукт през тази година. Въпреки това страната ще се сблъска с ликвиден конвулсия, който не би могъл да се компенсира само с по-високите цени на черното злато, предвижда " Голдмън Сакс ".

Нетният дълг на Саудитска Арабия през идващите три години се чака да продължи да пораства, само че до към момента управляемото равнище от 38% от Брутният вътрешен продукт.

Фискалният баланс на Катар има капацитет да се трансформира от 5-процентен недостиг на остатък от 5% от Брутният вътрешен продукт.

Оман и Бахрейн евентуално ще завоюват най-вече от по-високите цени на суровия нефт поради по-слабите им външни и фискални позиции.

Стопанствата на другите страни от региона на Персийския залив ще " се подобрят много по-скромно " - с между 2% и 4% от Брутният вътрешен продукт - спрямо формалните бюджетни сметки, пресмята " Голдмън Сакс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР