Кредитна компания или банка ви помоли да предоставите удостоверение за

...
Кредитна компания или банка ви помоли да предоставите удостоверение за
Коментари Харесай

Удостоверение за доходи от работодателя - какво е това? Как трябва да изглежда?

Кредитна компания или банка ви помоли да предоставите уверение за заплата от вашия шеф? Проверете какво е и по какъв начин би трябвало да наподобява! Откъде да вземем подобен документ?

В доста житейски обстановки може да се наложи да покажете уверение за заплата от вашия шеф. Подобна обстановка безспорно е кандидатстване за заем или, само че това уверение може да се изисква и в други обстановки. Това са да вземем за пример кандидатстване за обществена помощ или кандидатстване за място за дете в детската градина. Какво съставлява удостоверението за заплата на работодателя и по какъв начин би трябвало да наподобява?

Изисква ли се работодателят да издава уверение за заплата?

Удостоверение за приходи се издава от работодателя по искане на служителя. Формално издаването на такова уверение е знак за благосклонност от страна на работодателя - с едно изключение, той не е законово длъжен да издава уверение за приходи.

Ситуация, при която условието за издаване на уверение за приходи е уредено от закона, е казусът, когато това е документ, нужен за определяне на правото на социалноосигурителни компенсации и техния размер. В подобен случай това обвързване е посочено в наредбата на Закона за пенсиите и пенсиите от Фонда за обществено обезпечаване.

На процедура обаче при положение на отвод от страна на работодателя да издаде уверение, служащият или служителят има право да го изиска пред съда по труда и действието на работодателя може да се смята за нездравословно за служащия, което към този момент е неразрешено по закон.

Как би трябвало да наподобява удостоверението за заплата на работодателя?

Външният тип и наличието на удостоверението за приходи също не са законово регламентирани. Поради тази причина, преди да поискате от работодателя за това, е добре да получите информация за упованията непосредствено от субекта, който изисква този документ от нас.

Почти постоянно документът ви за заплата би трябвало да включва:

• точни данни за работодателя, дружно с адрес, данъчен идентификационен номер и номер за връзка, които разрешават да се ревизира документът,

• данни за чиновници с номер PESEL, с помощта на които всички подозрения по отношение на удостоверяването на самоличността ще бъдат разсеяни,

• заеманата служба или естеството на осъществената работа,

• типа на подписания контракт сред служителя и работодателя,

• междинна брутна заплата. В случай на трудов контракт нормално е задоволително за последните три месеца; при положение на съответна задача или контракт за мандат може да е нужен интервал от 6 или 12 месеца.

Източник:
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР