Кредитът от 150 милиона, отпуснат на строителна фирма, не е

...
Кредитът от 150 милиона, отпуснат на строителна фирма, не е
Коментари Харесай

Цанко Арабаджиев: ББР е създадена, за да финансира проекти и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране

Кредитът от 150 милиона, провиснал на строителна компания, не е отпускан, с цел да бъде върнат. Фирмата е взета от нас, назначили сме шеф. По злочестина се занимаваме с пътно поддържане. Това сподели нощес изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев в предаването „ 120 минути " по бТВ.

Българската банка за развиване е държавната банка, чиято съществена задача е да подкрепя с заеми дребния и междинен бизнес, е отпускала заеми в големи размери на избрани компании. Преди година се оказа, че единствено 8 от тези компании са получили близо 1 милиарда лева от държавните пари. Една от компаниите беше получила заем от 150 млн. лв., по - огромната част от които стана ясно, че банката няма да си получи назад. Фирмата е обвързвана с Румен Гайтански-Вълка.

Прокуратурата е прекратила производството по случая. „ Обжалвахме пред по-висшата прокуратура, само че и тя го приключи. Написахме писмо до основния прокурор, нямаме информация какво ще е решението. Чакаме реакция от Борислав Сарафов ", изясни Арабаджиев.

ББР е основана, с цел да финансира планове и бизнеси, които имат проблем с достъпа до финансиране. „ Ако той има опция да бъде финансиран от която и да е комерсиална банка, това е нещото, което би трябвало да направи. Ние финансираме бизнеси и планове, които имат компликация. Това е рискова игра. Поемаме по-голям риск, само че по този начин реализираме насърчителната си роля ", изясни той.

Интересът към заемите на ББР се усилва. „ Трансформацията ни е сполучлива. Банката е одобрила заеми за над 130 милиона лв.. Малките и междинни предприятия нямат достъп до финансиране, обратно на настройките, и ние се опитваме да запълним този сегмент ", акцентира Арабаджиев.

През 2020 и 2021 година загубите на банката са били 400 млн. лв.. Това е колосална сума. За последните две години банката е на облага. 2023 година ще приключим с 30 милиона. Съотношението сред разноски и облага е едно от най-хубавите в банковата система ", сподели още той.

Във връзка с КОВИД програмата на ББР, оповестена през 2020 година като поддръжка от страна на страната към бизнеса и жителите, се оказва, че една от комерсиалните банки, сътрудници на ББР, има доста по-лоши параметри на портфейла. 35% от отпуснатите заеми са с просрочване над 90 дни, до момента в който при останалите тези проценти варират сред 1 и 3%.

„ 35% от тези 100 милиона лв. са в просрочване над 90 дни. Направихме инспекция и установихме проведена система за корист с програмата. Фирми са били придобивани малко преди да дават отговор по коронавирус програмата. Отпуска им се заем. Парите не се употребяват по предопределение. Вместо да са покривани разноски като заплати и заплащане на снабдители, трета компания издава фактура за несвойствена активност - доставка на зърно, примерно. Плащате и парите отиват в третата компания. Често компанията дебитор се продава на малоимотни лица. Имаме съображение да считаме, че има недобра процедура. Няма да платим гаранцията. Това изрично за мен е въпрос на чиновници, които не са добросъвестни. Минавало е през два клона на банката в София и през трима чиновници в тях. Малка е групата. Засякохме го в точния момент и нито един лев от гаранцията няма да бъде заплатен ", акцентира той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР