Креативните личности са богатство за човечеството! Изследователи от университетите Харвард

...
Креативните личности са богатство за човечеството! Изследователи от университетите Харвард
Коментари Харесай

Креативните послъгват повече

Креативните персони са благосъстояние за човечеството! Изследователи от университетите Харвард и Дюк в Съединени американски щати напипаха обаче и противоположната страна на медала: в границите на няколко опита учените Франческа Джино и Дан Ерайли демонстрираха, че креативните натури са по-склонни да лъжат, написа Spiegel.de.

Освен това двамата изясняват и механизма на връзката сред творчеството и нечестността в сп. " Journal of Personality and Social Psychology ".

В един опит те подложили 79 студенти на проби за креативност и просветеност. Така определили способността за креативно мислене на всеки. После им дали да вземат решение задания за разбиране, логичност и обща просвета. За присъединяване си студентите получили възнаграждение, само че верните отговори им носели повече пари.

Накрая на тестванията всеки трябвало да напише на хартия броя на своите верни отговори. Учените дали на студентите чувството, че няма да управляват дали данните на хартия съответстват с действителните достижения в тестванията. Все отново посредством кодирана система сравнили отговорите.

Оказало се, че най-много изобретателните излъгали в броя и завишили верните си отговори. Интелигентността не играела никаква роля. Т.е., наподобява интелигентните не лъжат повече от по-малко интелигентните.

Втори опит със 111 студенти посочил, че освен самостоятелните креативен качества, само че даже стимулирането към изобретателно мислене води до послъгване. Те трябвало да сформират фрази с 4 от 5 заложени думи. Част от тях получили думи като новаторски, нов, фикция, хрумвания – все свързани с творчество. На другите били дадени елементарни думи. Накрая още веднъж всички трябвало да вземат решение логичен задания и да посочат броя на правилните си отговори, като за всеки подобен получавали пари. И още веднъж доста повече послъгали тези със обвързваните с креативност думи.

В по-ранно допитване до 99 чиновници от 17 отдела на една компания Джино и Ерайли открили, че колкото по-творчески е отделът, толкоз повече хората тангират към това, да си „ вземат “ от офиса писалка или принтерна хартия или да завишават сметки, които би трябвало да им бъдат изплатени.

Защо откривателският дух подтиква към неистина? Други две проучвания на учените от Харвард сочат, че на хората с доста хрумвания им е по-лесно да оправдаят нечестното си държание, тъй като им хрумват рационални аргументи за постъпките им.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР