Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик, който изби 77 души при най-голямото

...
Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик, който изби 77 души при най-голямото
Коментари Харесай

Брайвик поиска да бъде освободен от затвора

Крайнодесният екстремист Андерш Брайвик, който мазета 77 души при най-голямото закононарушение в мирната история на Норвегия през 2011 година, е подал молба да бъде освободен от пандиза, разгласи юристът му, представен от Агенция Франс Прес.

Брайвик също възнамерява да внесе нова тъжба против норвежката страна поради изискванията в пандиза, където той е изолиран от другите пандизчии, разгласи юрист Ойстейн Сторвик.
 Евросъд отхвърли тъжба на Брайвик
Евросъд отхвърли тъжба на Брайвик

Базираният в Страсбург съд заяви, че казусът " не разкрива някакви нарушавания "

През юли 2011 година Брайвик, облечен като служител на реда, наблюдава и умъртви 69 души, множеството от тях деца, на юношески лагер на Работническата партия на остров Ютьоя. Малко преди това умъртви 8 души при бомбен атентат до държавна постройка в Осло.

През 2012 година получи най-тежката присъда в Норвегия - 21 година затвор, които могат да бъдат удължавани безсрочно.
 Брайвик се жалва пред евросъда в Страсбург, че го държали в изолираност
Брайвик се жалва пред евросъда в Страсбург, че го държали в изолираност

Същината на недоволството ни е, че ние протестираме против несъразмерното равнище на изолираност

" От негово име изпратих молба за освобождение ", сподели Сторвик пред всекидневника Verdens Gang. Адвокатът добави, че има право на разглеждане на молбата му да бъде освободен в края на минималния период, който е 10 година в неговия случай. Това, по думите на юриста, е право на всички наказани и той желае да го упражни.

Сторвик заяви, че Брайвик възнамерява да внесе още едно недоволство против Норвегия като митинг против дългия интервал на изолираност. Преди наказаният внесе тъжба против страната поради изискванията в пандиза, които съгласно него са в нарушаване на Европейската спогодба за правата на индивида. След като през 2016 година извоюва частична победа, настояванията му не бяха задоволени от норвежкия съд и Европейския съд по правата на индивида.
 Брайвик смени името си
Брайвик смени името си

Върховният съд на Норвегия отхвърли жалбата

В пандиза в Скиен Брайвик има три килии по 10 квадратни метра , с панорама на открито. Той също може да тренира, да играе видеоигри и да гледа телевизия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР