Крайно време е тарифите на фирмите за дялово разпределение да

...
Крайно време е тарифите на фирмите за дялово разпределение да
Коментари Харесай

Топлинните счетоводители масово крият тарифите си

Крайно време е цените на компаниите за дялово систематизиране да бъдат извадени " на ярко " посредством съответни нормативни промени. За това упорства националният омбудсман Диана Ковачева в мнение, адресирано до министъра на енергетиката Теменужка Петкова. 

 Парламентът избра Диана Ковачева за народен омбудсман - Труд „ Към момента т.нар топлинни счетоводители нямат задължението да разгласяват цените за услугата „ дялово систематизиране “, които са предмет на договореност с топлофикационните сдружения. Потребителите научават по какъв начин ги таксуват едвам като им дойдат сметките за заплащане, а това е недопустимо “, акцентира публичната защитничка. Тя показва, че инспекциите по тъжби и сигнали на жители демонстрират, че е всеобща процедура компаниите за дялово систематизиране да не разгласяват цените си, единствено някои топлофикации са поставили на уеб сайтове си " ценоразписи на пакети от съществени услуги за дялово систематизиране ". 

Именно по тази причина омбудсманът желае да се вкара обвързване за разгласяване на цените. Необходими са и промени в разпоредбите за самите уреди, с които се регистрира потреблението на парно и топла вода. Отделните топлинни счетоводители нормално работят с разнообразни уреди и затова в момента е прекомерно мъчно един блок да смени отчитащата компания - би трябвало всички жилища да си сменят топломерите (което е значителен разход). Това основава самобитен монопол.

Допълнителни проблеми се задават и поради идното всеобщо прекосяване от отчитане на място към засичане на данните от разстояние посредством съвременни измервателни уреди. Според признати накоро до 2027 година законови промени всички здания би трябвало са снабдени с устройства за отдалечено отчитане на потреблението на топлоенергия.  

Тъй като идната акция е по обвързване, има риск доставчиците на отдалечени уреди да напомпат цените и страната би трябвало да вземе ограничения против това, счита омбудсманът. Промените в Закона за енергийната успеваемост изискват всеобщо въвеждане на дистанционно отчитане на топлинната сила, потребявана от битовите клиенти на топлофикациите, като това се отнася за всички индивидуални топломери, радиаторни разпределители и водомери за топла вода. Доставчиците на уреди може да се договорят за повдигане на цени и страната би трябвало да вземе ограничения против възможен " картел ". 

Преминаването към отдалечено отчитане по принцип е нещо хубаво, показва още Ковачева. Промяната ще разреши следене на действителното ползване и правене на достоверни фактури всеки месец, а не както е в този момент - с планирани и изравнителни сметки, тъжби, корекции и нови изравнителни, което основава обърквания и подозрения. Но още веднъж изниква въпросът за цените. Не е ясно какви цени ще сложат компаниите, които засичат показанията, когато преминат към отдалечено отчитане и ежемесечно изтотвяне на сметки. 

Ето за какво публичният бранител приканва Министерството на енергетиката да проучва настоящата Наредба за топлоснабдяването и да предприеме промени, които да защитят потребителите от ценови произвол.

 

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР