Крайният срок за подаване на заявления за явяване на ДЗИ

...
Крайният срок за подаване на заявления за явяване на ДЗИ
Коментари Харесай

За пръв път ще има матури по редки езици

Крайният период за подаване на заявки за явяване на ДЗИ е 18 февруари т.г.

Дванадесетокласниците от профилирани паралелки наложително би трябвало да положат матура по български език и литература върху образователния материал от общообразователната подготовка в XI и XII клас. Вторият наложителен ДЗИ е по профилиращ образователен предмет по желание като се изключи български език и литература. За първи път има опция да се държи втори наложителен ДЗИ и по предметите информатика, осведомителни технологии, предприемачество, музика, изобразително изкуство, само че единствено в случай че са изучавани като профилиращи.

Учениците могат да положат по свое предпочитание до два спомагателни държавни зрелостни изпита според от метода, по който са изучавали предметите, като избират сред: български език и литература, непознат език, математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия. Така възпитаник, който е изучавал български език и литература като профилиращ и постави сполучливо спомагателен ДЗИ по този предмет, ще има две оценки от ДЗИ по БЕЛ в дипломата си.

Когато дванадесетокласниците желаят да се явят на матура по непознат език, те би трябвало да посочат и равнището на съответния език по Общата европейска езикова рамка, което зависи от метода му на проучване. Повече информация за равнищата съгласно метода на проучване на непознатия език има ТУК.

Всички възпитаници от професионални паралелки също наложително поставят матура по български език и литература върху образователния материал от общообразователната подготовка в XI и XII клас. Вторият наложителен изпит за тях е държавният им изпит за придобиване на подготовка по специалност.

Тези възпитаници също имат право по свое предпочитание да положат до два спомагателни ДЗИ върху образователния материал от общообразователната подготовка в междинната степен. Те могат да избират от следните образователни предмети: непознат език (английски, френски, немски, италиански, испански или руски), математика, осведомителни технологии, физика и астрономия, биология и здравно обучение, химия и запазване на околната среда, история и цивилизации, география и стопанска система и философия.

Както всяка година, до зрелостни изпити ще се позволяват и искащи, които в предходни образователни години не са съумели да получат тапия. Ще имат право да се явят на матура също хората с тапия за приблизително обучение от чужбина, в случай че желаят да положат матура по образователен предмет, който не е включен в дипломата им.

Задължителната матура по български език и литература е планувана за 18 май 2022 година от 8.30 часа.

На 20 май от 8.30 часа е вторият наложителен ДЗИ и наложителният държавен изпит за придобиване на професионална подготовка (в частта му по доктрина на професията).

Датата и началният час за всеки от предметите за спомагателна матура ще се дефинират след обобщаване на подадените заявки.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР